Obchod s humusem: Kupte si triko ACAB nebo s portrétem Heydricha. Kdyby šlo jen o shop hooligans, ale Naše vojsko?!

 11. 04. 2017      kategorie: Politické vize, koncepce, strategie    

Nedávno mě docela vytočilo, že se mi zobrazila reklama s trikem ACAB. Googlovské reklamě asi stačí „zájem policie“, jedno zda ji nenávidíte nebo podporujete. Než jsem o tom stačila napsat, po pár dnech jsem narazila na triko s nacistickým katem Heydrichem. A hned na to viděla na barmanovi v našem sídlištním snacku dokonce triko s Hitlerem. No, zdá se, že české zákony, přesněji jejich uplatňování, dochází s dechem. Nebo ne?

A.C.A.B. – britská slovní hříčka, která se rozlezla po celém světě

V češtině se vyskytuje též podle výslovnosti jako „ej sí ej bí“. Ale všichni vědí, co to je (asi jako symboly 88 (Heil Hitler) a 18 (Adolf Hitler)). Tedy ACAB je „All Cops Are Bastards“ – Všichni cajti jsou parchanti. Slabou útěchou budiž verze „Always Carry a Bible“ (Vždy nos bibli) nebo „All Colours Are Beautiful“ (Všechny barvy jsou krásné). Nicméně ACAB prostě je celosvětově známý proti-policejní akronym.

acab

Podle Wikipedie se objevil poprvé roku 1977 v názvu britského krimi dramatu „All Coppers Are…“, kde se v úvodní scéně objevuje na graffiti. V 80. letech jej popularizovaly britské kapely – jedna skinheadská a druhá punková (což se v té době moc neřešilo, stačilo být proti systému). Zkratka ACAB se od té doby uchytila jako vězeňské tetování – obvykle co prst (ukazováček až malíček), to písmeno.

Každopádně, existují precedenty, kdy v Británii, Holandsku, Německu a Španělsku byly v letech 2009 – 2016 odsouzeny osoby, které tento akronym nosily na triku. Tím se dostávám k tomu, že stíhatelný jako šíření nenávisti ke skupině osob je i u nás, akorát to ještě nikdo nezkusil.

A je otázkou, zda by zkoušet měl. Na jedné straně bych já osobně nejraději všem dementům tohoto a podobného smýšlení vymáchala čumák v něčem opravdu nevábném, co z jejich těl vychází mezi půlkami, na druhou stranu je mi blízké americké pojetí svobody slova, kdy se prostě fandění tomu či onomu neřeší do doby, než podle toho i konáte. Hákový kříž na triku OK, za rasově motivovaný výpad ale tvrdý kriminál (výmluvně to zobrazuje skvělý film Kult hákového kříže).  

U nás je problém, že na tohle nejsme zvyklí. Je to jako pěst na oko. Ne toliko nápis ACAB na triku pro fotbalové dementy (viz jejich eshop www.football-factory.cz, paradoxně zde koupíte i triko s národním lvem, které by jinak hrdě nosil i každý voják a policista), ale to další, o čem budu psát…

Na triku není vrah jako vrah

Už jsem zmínila, že mi vyrazily dech jiné dva zjevy – barman v triku s Hitlerem a pak nabídka trika s Heydrichem. Kdyby bývaly pocházely z nějakého obchodu ultras nebo Dělnické strany, tak budu znechucená, jenže triko s Heydrichem nabídlo na svém eshopu nakladatelství Naše Vojsko, což je tradiční a po všech dalších stránkách pohodová a kvalitní firma s vojenskou literaturou, která si přibrala i nějakou tu lacinější vojenskou výstroj a otevřela před časem kombinovaný obchod na smíchovském Andělu, kam sama ráda zajdu.

heydrich

Vlastně knihy z NV nabízíme ve Spolku VLČÍ MÁKY, toto nakladatelství bylo tak laskavé, že nám je dalo do komise, abychom si trochu přivydělali na naše programy pomáhající novodobým válečným veteránům. Co si tak vybavuji tamní pracovníky, nikdo není skin. Soudě podle toho, že rázem po facebookové kritice je stránka s nabídkou trika stažena, lze usuzovat, že šlo o nějaké nedopatření. Ale i tak – ta trika musel někdo objednat, naskladnit. Jak se vůbec takové věci mohou dít?

naše vojsko

Co člověk vlastně dává najevo, kde je hranice svobody a slušnosti? A kde stojí zákon?

Nakonec mě napadlo, že je to trochu nespravedlivé a asymetrické. Od revoluce je centrum Prahy plné obchůdků s bižuterií, ruskými ušankami, bábuškami a triky s Che Guevarou. I já mám doma od své puberty rudé triko s kubánským (argentinským) revolucionářem. Hodně lidí mi říkalo, že je masový vrah, ale placku s jeho portrétem bych si píchla na batoh i dnes. Protože pro mě je spíš symbol vzdoru. A odvahy. (Tedy do doby, než se probojoval také k moci politické.) Přijde mi nefér srovnávat ho s Heydrichem, Hitlerem, Stalinem, Leninem… Proti Karu Marxovi taky nic nemám, jeho Kapitál je nedílnou součástí mé knihovny.

che

Takže se logicky nabízí otázka, do jaké meze člověk nosí symbol – a co jím hlásá (a zda vůbec, může jen chtít být cool) – a kdy už něco ošklivého propaguje. Odtud se právě odvíjí ta svoboda projevu – když bude mít symbol svastiky nějaký Ind (od nich Němci hákový kříž ukradli), nelze proti němu říct půl slova. Bude-li mít na triku Che Guevaru jinak spořádaný pravičák, lze říci to půl slovo. Ale jak to cítím, pohlaváře Třetí říše tam může mít jen někdo, kdo je fakt žere.

Právě v tomto momentu je asi problém uplatnění naší legislativy. Na jedné straně inklinujeme k tomu, že bude trestné vyprávět i vtipy „o skupině obyvatel“ – od Židů, přes LGBT po blondýny nebo možná i policajty a vojáky (až po úplně každého?). Na druhé straně čím více se bude v zákonech utahovat, tím spíše budou nevymáhatelné. Vlastně se přidáváním definic do zákonů ještě více rozmazává hranice toho, co je nikoli legální, ale slušné. Nevím, jak by se to muselo složitě popsat v paragrafech, ale vím, že velitelé s lebkou na čepici byli fuj.

Smutné je, že v rámci relativizaci historie, relativizaci hodnot, relativizaci všeho a všech už nyní hodně lidí touto rozlišovací schopností nedisponuje. A těm nejmladším to ani nelze vyčítat, vyrůstají v tekuté době plné alternativních pravd. Že Naše vojsko nabídne triko s Heydrichem, to není ničím jiným než dokladem dekadence dnešní společnosti. Až takové triko začne nosit Harry Potter, zařadí jej do nabídky i nakladatelství Albatros.

Ještě dříve ale převládne nabídka trik s půlměsícem a logem ISIS. Čím více takových, tím více triček s Heydrichem, protože akce nikdy dlouho nečeká na reakci. Společenské zábrany se posouvají...

erdogan

Možná jsem ale pesimista zbytečně. Jednoho dne si třeba někdo prozřetelný, kosmopolitní a pokrokový otevře uprostřed Václaváku obchod s názvem „Lovely Hateful T-shirts“ a nabídne je všechna pohromadě: ACAB, lev, hvězdičky EU, srp a kladivo, hakenkreuz, Stalin, Che, 18, ISIS atd. Protože všichni se můžeme v neskonalé lásce a míru svobodně nenávidět, přinejmenším se navzájem šokovat svými tričky.  

isis