Ohlédnutí za Gladiator Race v Holicích a tipy od zkušeného běžce – dalšího z členů repre týmu VLČÍCH MÁKŮ.

 11. 07. 2016      kategorie: ARMÁDA ČR    

Marek (na dresu má Marcus) běhá překážkové závody v týmů MÁKŮ od začátku, takže má za sebou hodně běhů Army Run a v letošní sezóně už také druhý Gladiator Race. Právě na něj jsme se ho vyptávali. Doufáme, že odpovědi pomohou dál rozšiřovat družstvo, které na závodech propaguje hrdost na naše válečné veterány (zájemci pište na podpora@spolekvlcimaky.cz).

Jak vypadal Gladiator Race v Holicích?

Závod proběhl ve dnech 17. až 19. června, byl dlouhý 8 km a obsahoval přes 25 překážek. Mezi překážkami nechybělo ručkování, šplh po provaze, hod oštěpem nebo plazení bahnem. Co se zázemí týče, tak je vidět, že organizátoři Gladiator Race v tom umí vážně chodit, takže nebyl problém a nelze nic vytknout, jen chválit.

Jak se tento závod lišil od toho začátkem sezony v Milovicích?

Tak v Holicích byl o něco delší s více překážkami. Zatímco Milovice jsem hodnotil jako intenzivní, tak Holice byly opravdu makačka. Běželo se na motokrosové dráze a ne na vojenském tankodromu, což jakoby je a není rozdíl. Ovšem musím říct, že zde bylo více bahna, mnohem více bahna. Nejeden člověk zde nechal boty někde na trati. Takže tento závod určitě byl o něco náročnější.

Jak se Gladiator Race liší od Army Run, který také běháš?

Hlavní rozdíl bych viděl asi v tom, že ArmyRun je úzce spojen s armádou. Přeci jen je – tedy pro mě určitě – motivující, pokud už se vám moc nechce běžet, ale řve na vás příslušník armády, abyste pohnuli zadkem. Jinak je rozdíl spíše v ladění překážek, pro příklad - neházíte oštěpem, ale střílíte ze vzduchovky. Ačkoliv spousta překážek je i stejná nebo podobná.

Jak se na závody připravuješ po fyzické stránce?

Nemůžu říct, že bychom měli nějakou extra přípravu přímo na závody. Snažíme se pravidelně běhat (i když ne vždy nám to vyjde). Jinak cvičíme s vlastní vahou, ale to je spíše proto, že nás to baví, než že by to byla přímo nějaká příprava na závod. Hlavní je asi výdrž, pokud se chce někdo prvně zúčastnit a chtěl by se nějak připravit, tak by měl určitě běhat,  přeci jen je to třeba 10 km jako bude teď 16. 7. ArmyRun ve Vyškově.

Co doporučuješ vzít si na takový závod s sebou? - oblečení, obuv, další výbava...

Tak tohle už je asi na každém, co uzná za vhodné. Já osobně vozím čisté věci na převléknutí, ale to je asi samozřejmostí. Osušku a sprchový gel nebo nějaké mýdlo, pytel, do kterého přijdou všechny špinavé věci. A jelikož většinou jezdíme celkem daleko, tak si bereme vodu na cestu a nějakou lehčí svačinu, většinou v podobě banánů.