Policie nemůže rozhánět technoparty, protože by už zase bila naše děti. Vzpomínáte?

 01. 08. 2017      kategorie: Novely zákonů, služba a kariéra    

Je to k smíchu nebo k pláči? Kdysi, touhle dobou před 7 lety, nezpůsobila Paroubkovi a ČSSD nevítězství ve volbách ani tak Kubiceho zpráva, jakožto zásah na Czechteku. Tehdy na rozehnání zfetovaných anarchistů policií všichni nadávali, letos naříkají, protože policie nezakročila. Co to o naší společnosti vypodívá?

Situace byla naprosto stejná tehdy i teď – pozdní pubescenti a čerství adolescenti porušili jedno z nejzákladnějších práv, tj. na soukromé vlastnictví, najeli s aparaturou, vozy a stany na soukromou louku, načež se tam za zvuků tuc-tuc nehudby začali opíjet a sjíždět extází, udupávat trávu a chrlit odpadky, bránit ve spánku obyvatelům vesnic v okruhu pěti kilometrů… samozřejmě za online přenosu médií.

Tehdy policie uzavřela sjezdy z dálnice, protože to však nestačilo, rozehnala párty za pomocí těžkooděnců, vodních děl a slzného plynu, což si vyžádalo desítky zraněných na obou stranách – nutno podotknout, že z podstaty věci jen a pouze vinou pachatelů okupujících louku a ignorujících výzvu k ukončení protiprávního jednání. Přesto pak další rok byli vyšetřováni policisté, zda nejednali příliš hrubě, protože na televizních záběrech bylo vidět, jak smažky tahají s rukama za zády a vzpínajícím se dají ránu pendrekem.

Tehdy to mobilizovalo nejen mladé, kteří pak nosili placky s přeškrtnutým Paroubkem a konečně šli k volbám, ale dotčena se cítila i generace rodičů. To proto, že šlo o tu generaci, která dostala pendrekem na Národní třídě v roce 1989. Tehdy to bylo trauma ještě tak silné, že „policejní brutalita“ se říkalo i tomu, když vás policista docela slušně požádal o doklady při spáchání dopravního přestupku.

Témuž se dnes říká jen „policejní buzerace“ (a je otázkou času, kdy se tomu začne konečně říkat „policejní práce“, protože šmejd je ten, co ohrožuje na silnici ostatní, nikoli ten, kdo jej kvůli tomu zastavil). Pokrok je znát v tom, že vrstevníci těch, kdo byli tehdy zmláceni na Czechteku, dnes patří mezi ty, kdo se rozčilují, že tentokrát ty technaře nikdo nerozehnal. Připomnělo mi to výrok Churchila, že kdo nebyl v mládí levičák, nemá srdce, a kdo není ke stáru pravičák, nemá rozum. Z tohoto úhlu pohledu se jeví dnešní společnost vlastně v pořádku.

Jenže v pořádku to není a nebylo ani tehdy. Naše společnost, naše práva, demokracie a smysl státu, jsou zjevně ohroženy více teď než tehdy. Jásáme, že konečně někomu hned prošlo – myslím tu mistryni ve westernové střelbě – že zastřelil šmejda, který šel s nožem vykrást obchod. Ovšem to bylo tak zjevné, že to prostě jinak nešlo. Naproti tomu, jiní grázlové po papuli nedostali. Je naprosto zřejmé, proč policie nezasáhla – poučení politici ČSSD si nechtěli kazit už tak tristní volební preference.

A to svědčí o tom, že politici nadále nejen zasahují do výkonu policie, ale ke všemu proti právu, proti zájmům a právům slušných občanů. Chápete ten rozdíl? Tehdy nařídili zásah. Co taky jiného? Odnesli to, protože tu už tehdy bylo strašně sluníčkářů (redakce televizí ostatně řídí titíž, kteří tam svého času nocovali ve spacácích, aby mohli hlásat SVOJI pravdu). Tak tentokrát politici od zásahu policii odradili, majiteli pozemku možná něco slíbili, aby tam ty nejvíce zpité a zfetované nechal ještě dospat do dalšího dne, takže je policie nemusela pokutovat. Absurdní!

Co z toho plyne? Někdo by řekl, že schopnost řešit problémy smírem, že funguje anti-konfliktní tým. Víte, kam to povede? Že jednou zavoláte na zloděje ve vlastním domě policii, pročež ta ho zdvořile požádá, aby si dobalil lup a do dvou hodin odešel. Zvláště, bude-li ten zloděj zástupcem skupiny, která je pro vás ve volbách důležitá. Vždyť se podívejte v Německu i jinde – to je samý mentálně labilní chudák, přitom zlořád islamista. Tady jsme zase měli tu čest s chudáky omladinou, ti technaři jsou taková milá subkultura hodna speciálních práv...

Víte, mám takovou teorii. Razance a důslednost zásahu a trestu odrazují. Nikoli rozené psychopaty, nikoli skutečné bojovníky za svobodu (ti se ostatně vyčerpali Gabčíkem, Kubišem…, Palachem a pár Chartisty a je nechutné těmto stavit na roveň sjeté výtržníky dnešní doby), ale všechny ostatní ano. Takže škoda každé rány, která padne vedle. Policie má brát ohled na oběti, nikoli pachatele. Dokud do toho budou politici kecat tak či onak, tak nejsme právní stát.