Policie pozvolna prověřuje možnosti dronů v pátrání po pohřešovaných osobách.

 09. 04. 2015      kategorie: ARMÁDA ČR    

Na sklonku března se nedaleko Třebíče uskutečnilo cvičení policistů, profesionálních i dobrovolných hasičů a záchranářů. Cílem bylo najít figurantku, která předstírala ztracenou nemocnou ženu. Do lesů a polí mezi dvěma vesnicemi se vydaly rojnice, policejní vrtulník i bezpilotní hexakoptéra Robodrone.

dron_hasici_new_00
Foto: Momentka ze cvičení

„Velkým přínosem taktického cvičení byla skutečnost, že jsme si přímo v terénu při pátrací akci takového rozsahu vyzkoušeli především součinnost s ostatními složkami v rámci IZS. Měli jsme také možnost seznámit se s novými zobrazovacími technologiemi, které mohou zasahujícím složkám usnadnit jejich práci při pátrání v terénu," doplnil velitel opatření.

Ony technologie byly dvě. Jednak šlo o systém GINA, který již používají hasiči v polovině krajů a o němž jsme psali zde. Velitel zásahu měl díky němu neustálý přehled o pozicích nasazených osob i techniky. Lokátor na sobě nesl také dron, který jako první na místě nabídl záběry termokamery. Tu nesla i policejní helikoptéra, která dorazila na místo později, ale s ohledem na terén prohřátý sluncem se všichni museli spoléhat spíše na standardní optiku a vlastní zrak.

dron_hasici_new_01
Foto: Momentka ze cvičení 

Pokud se zaměříme na srovnání dronu a vrtulníku, není pochyb o tom, že náklady na provoz se liší v celých řádech. Dron navíc může létat i za horších podmínek, aniž by to vystavovalo nebezpečí posádku. Cvičení především ukázalo, že bezpilotní letadlo nahradí celé družstvo – přidělený úsek prohledá ve stejném čase jako tucet osob. Co určitě nezastane, je schopnost vrtulníku pročesat v jednom tahu několik plošných kilometrů. U dronu na každý úsek padla jedna baterie.

Resumé? Podařilo se zase o krok přiblížit nasazení dronů v rámci Integrovaného záchranného systému. Mohli bychom se jej dočkat již od příštího roku. Například Horská služba už letos zmapuje lavinová pole tak, aby nad nimi mohly pátrat drony podle naprogramovaných waypointů (k tomu ale chystáme samostatný článek).

 Autor: Redakce