Zaběhněte položit květinu na vojenský památník a pomozte i novodobým veteránům

 29. 04. 2021      kategorie: ARMÁDA ČR    

Letos podruhé můžete podpořit veterány při Běhu osvobození. Nově se běží i na Slovensku a je spojen s výzvou, aby běžci vzdali hold a položili květinu u pomníků, které mají na trase. Oproti loňsku se nesoutěží na čas, ale na naběhané kilometry v časovém úseku od 5. do 9. května.

FB Polož kytičku

Akci pořádá spolek Rozběháme Česko, který se před rokem jako první pořadatel hromadných běhů přeorientoval kvůli covidu na běhy individuální, chcete-li virtuální. Každý běžec si sám určí čas, start a cíl. Jinak to dosud ani nelze. Rozběháme Česko za ten rok mobilizovalo přes 40 tisíc běžců, kteří přispěli přes 3 milióny korun na 19 dobročinných projektů. Konkrétně loňský Běh osvobození vynesl 125000 korun, které Spolek VLČÍ MÁKY rozdělil mezi dva zraněné vojáky.

Jak se přidat a efektivně pomoci

Registraci provedete na webu myteporazime.cz, a to buď jako jednotlivec, nebo zadáte „mikro-tým“ typu rodina. Jinak mohou vznikat týmy libovolně početné, ale pak se každý registruje sám a pouze zadá název týmu, k němuž se hlásí. Naběhané kilometry týmu se sčítají. Nabízí se vyhecovat se nějakou symbolickou vzdáleností – pořadatelé nabízí jako nejvyšší metu vzdálenost Normandie-Plzeň.

Ale o soutěžení zas tolik nejde. Na výběr jsou kategorie i pro ty, kdo neběhají – pokrývají rodiny s dětmi, seniory, pejskaře. Podstatné je, že si člověk najde čas, aby jednak udělal něco pro své zdraví na čerstvém vzduchu, jednak třeba položil květ šeříků u pomníčku, který má kousek za domem.

FB Buď srdcař

Jednotné startovné činí 100 korun, z něj obdrží účastník medaili (i pokud ušel jen kilometr) a postupuje do slosování o sponzorské ceny. Zbytek příspěvku jde charitě, a kdo chce, může při registraci ještě něco přihodit, anebo se může vzdát zaslání medaile. Kromě Spolku VLČÍ MÁKY se letos za Slovensko zapojila Vojenská podporná nadácia.

Pomůžete také šířením a hecováním přátel

Jak už bylo napsáno, smyslem letošní akce není jen získat prostředky na pomoc veteránům, ale „udělat si to tu pěkné“. Doba je, jaká je, ale opět se dokázaly český a slovenský národ protnout na společném projektu. Kromě toho, že máme společné veterány prvních misí v Iráku a na Balkáně, máme společné znovusjednocení v roce 1945 zaplacené krví domácího odboje, partyzánů, čs. zahraničních jednotek… Kvůli covidu a neschopnosti vlád jej efektivně zvládnout nemůžeme skoro nic, jen individuálně – a přeci spolu – ukázat, že nám květnový státní svátek není lhostejný.

ilustrák

Sdílejte proto svá registrační čísla, tipy na trasy, fotky z pokládání květin u vojenských památníků a hrobů - používejte hashtagy #behosvobozeni #myteporazime #rozbehamecesko a #rozbehameslovensko ;-)

 Autor: Redakce