Policie ze závisti zablokovala pořízení dronu strážníkům v Dubí

 20. 05. 2015      kategorie: POLICIE ČR    

Tak nějak typicky čecháčkovské, chce se říci nad zmařením dotace, za niž plánovala Městská policie v Dubí asi jako vůbec první obecní policie v zemi pořídit malý dron osazený termokramerou. Pojďme si o tomto případu říci něco více...

dronn
Foto: Pořízení dronu pro obecní policii v Dubí bohužel nedopadl

Dubští reagovali na dotační pobídku Ministerstva vnitra a hodlali z ní získat 70 % financí na pořízení dronu s termokamerou (celkově za 600 tisíc), přičemž zbylých 30 % by zaplatila obec. Její zastupitelé ani ministerští úředníci nic nenamítali, jenže ozvala se teplická policie, která byla proti. A to – držte se – z důvodné obavy, že by strážníci dronem narušovali vyšetřování trestných činů a pořízené záběry prodávali médiím. Samozřejmě za tak hloupou argumentací se mnohem spíše obyčejná nepřejícnost, prostě podle hesla: když ne my, tak oni taky ne.

Velitel dubských strážníků nad tím jen kroutí hlavou, ale slíbil, že další rok požádá o dotaci znovu. Nyní mu ovšem nepomohla ani argumentace tím, že obecní policie ze zákona smí využívat kamerové systémy, fotopasti apod., ani popis úkolů, při jejichž plnění by se dron hodil. Jmenujme hlídání chatových oblastí, zejména v zimě, kdy se stávají terčem bezdomovců a zlodějíčků.

Samozřejmě by byl dron připraven i pro pátrání po osobách: „Minulý rok jsme se podíleli na hledání staré paní, která byla nalezena mrtvá v lese pouze 500 metrů od domova důchodců. S dronem vybaveným termovizí bychom ji velmi pravděpodobně našli a mohla žít," podotkl smutně velitel Pykal. (Připomínáme, že právě tomuto určení dronů jsme věnovali samostatný článek.)

Co na to říct? Asi že pro jednou zase zvítězila zlovůle státních orgánů, namísto zdravého rozumu a ohledu na zájmy občanů. Nezbývá, než si přát, aby se drony konečně začaly napříč bezpečnostními a záchrannými složkami šířit, ideálně tak masově, aby si je nemusely závidět.

 Autor: Redakce