POSTAPO: Vše co vás kdy zajímalo o jaderné katastrofě a nechtěli jste si to ani představit…

 04. 01. 2016      kategorie: Politické vize, koncepce, strategie    

Milí čtenáři, předně vše nej do nového roku, také v něm poběží rubrika „pondělní post-apo“, přičemž pro někoho je apokylapsou pouhý přechod z víkendu do práce, ale my se budeme celé první čtvrtletí seriózně zabývat ZHN, resp. CBRN – postaru zbraněmi hromadného ničení a po novoanglicku chemical, biological, radiological and nuclear... těmi začneme.

Nemá valný smysl líčit to, co si o atomových bombách najdete ve wikipedii nebo kdekoli jinde na internetu. Pokud to ovšem budou texty, obrázky, možná i krátká videa, jedno z nich přeci jen nepochopíte – následky a souvislosti jaderného útoku v časové ose. Co se bude s lidstvem dít nejen hodiny, ale také dny, týdny a dokonce roky po útoku? Myslíte, že pokud si nasadíte pláštěnku a seběhnete do sklepa, máte pak vyhráno?

Zřejmě nejlepší odpovědí všech dob je hraný dokument Vlákna (The Threads), který vznikl v Británii roku 1984 a trvá 110 minut. Během nich sledujete osudy několika osob, počínaje obyčejnými rodinami, konče starostou města a jeho krizovým štábem. Nejprve se prostě nějak protloukají svými všedními životy a pouze je trochu znepokojuje zpravodajství o hrotícím se napětí v Íránu. Někteří se tak nějak standardně angažují – jedni v pochodech proti válce, jiní v pochodech „jen jim to nandejte“. A pak nemohou uvěřit svým očím a uším: „Oni to udělali, začali jadernou válku…“ Až taky jedna bomba spadne na to městečko Shefield a desítky dalších spadnou na další města, až vyhladí asi tak 80 % populace Británie, nu a ve zbytku světa je situace podobná…

Filmová zkáza je naprosto dokonalá, navzdory absenci počítačové animace. A nejen, že je obrazově efektní, ale je také naprosto přesná. Protože jde o osvětový dokument, diváka provází odborný komentář a statistické tabulky. Kdy jde tlaková vlna, kdy žár, za kolik hodin přijde spad, jak u přeživších probíhá nemoc z ozáření, jak nic nefunguje a všechno hoří… Kdy se začnou lidé opět organizovat, kdy se dostanou ke skladům potravin a hmotných rezerv… Je tam naprosto vše a naprosto věrně, jako by někdo použil armádní materiály – i proto byl zřejmě film dlouhou dobu zakázán.

A je to pravé post-apo, protože děj končí dvanáct let po celosvětové jaderní destrukci, která de facto znamenala návrat do středověku. Rodí se nemocné děti a i ty celkem zdravé jsou poněkud hloupé, protože nevzdělané. Dospělí umírají kolem čtyřicítky, beztak prakticky slepí kvůli změnám v atmosféře – průniku UV záření. Živí se velmi primitivními způsoby sběru toho, co roste na spálené zemi atd… Takže rozhodně obětujte těch 110 minut a tenhle dokument si pusťte. Tím spíše, že na Uložto je dostupný s českými titulky.


 Autor: Robert Klus