Prázdninové tipy: Vojenské muzeum na demarkační linii v Rokycanech

 17. 07. 2018      kategorie: ARMÁDA ČR    

Tolikrát už jsem byla na akci Bahna, ale až do nedávna mi unikalo její zázemí – „Muzeum na demarkační linii“, které provozuje Nadace pozemního vojska AČR, a jedná se tak o největší nestátní vojenské muzeum v Česku. Svůj rest jsem konečně napravila a všem, kteří ještě na zastávku v Rokycanech neměli čas, doporučuji totéž.

Muzeum nabízí přes 190 kusů techniky od prvorepublikové po současnou, z níž velká část je pojízdná a znají ji nejen návštěvníci Bahen, ale také filmoví fanoušci. Účinkuje v drtivé většině českých válečných snímků, ale zajezdili si v ní i Nicolas Cage, Nastasja Kinski, Michael York a další zahraniční herci, kteří zde točili válečné snímky.

R panther

V areálu muzea je provoz techniky znát, některé příjezdové cesty jsou pokryty blátem – ostatně součástí areálu je i tankodrom, kde se při zvláštních příležitostech mohou návštěvníci i svést. Udržovaná technika se nachází v krytých autoparcích, mimo stojí ponechána přírodním vlivům výzbroj, o jejímž zprovoznění se patrně neuvažuje – což je škoda, taková zákoutí pak působí spíše jako vrakoviště.

R autopark

Muzeum nabízí tři vnitřní expozice. Jedna je věnována dělostřelcům, kteří zde kdysi měli posádku. Další se zabývá poválečným opevněním, do něhož je přímo zasazena, a to včetně věže tanku T-34, které se na ochranu proti západním imperialistům skutečně demontovaly z vyřazených tanků, aby doplnily polní opevnění z prefabrikátů.

R bunkr tank

Třetí a současně největší vnitřní výstava je řazena chronologicky od legionářů, přes Stráž obrany státu, protinacistický odboj domácí i zahraniční, až po setkání amerických a sovětských vojáků v květnu 1945 v Rokycanech, kudy právě vedla demarkační linie. Zajímavostí je, že se do budovy s hlavní expozicí podařilo zakomponovat i řopík 1:1.

R řop uvnitř

Muzeum je vhodné pro rodiny s dětmi i pro pejskaře. V areálu se každý pohybuje volně svým tempem, na několika místech může posedět, v recepci je pak k dispozici občerstvení a nabídka suvenýrů. Prohlídka rozhodně nadchne děti, které jistě ocení nejen prolézání bunkrů a četná dioráma, ale také možnost vyplňovat soutěžní kvíz podle nápověd, které hledají v celém areálu.

R diorama

PS: Pokud patříte mezi časté návštěvníky armádních muzeí, u nichž je tradičně vstup zdarma, pak při platbě 90 Kč za dospělého, resp. 50 Kč na dítě, v tom rokycanském nezapomeňte, že zde se o všechno nestará státní rozpočet, nýbrž nadace.