Přinese umělá inteligence v policejních autech konec namátkových kontrol?

 04. 06. 2023      kategorie: Výstroj, výzbroj, technika a výcvik    

Policie ČR zavádí do praxe nový standard kontroly vozidel – denně prověří například platnost technické u desítek tisíc vozidel. Stačí, že kolem projede hlídka ve voze vybaveném kamerou a počítačem komunikujícím se všemi databázemi. Optimisté se mohou radovat, že zmizí namátkové kontroly, pesimisté budou nejspíš nadávat na další posílení „Velkého bratra“.

Čeští policisté budou moci omezit zastavování aut naslepo při namátkových kontrolách, protože do svých služebních vozů instalují systém, který za jízdy rozpozná, zda má konkrétní vůz platnou technickou kontrolu či zda nebyl odcizen. Do konce června bude systém nainstalován do 600 policejních aut.

Policisté tento systém testují již od loňského podzimu, zatím jej instalovali do několika desítek automobilů. Takto vybavené vozidlo pak pomocí systému za jízdy dokáže identifikovat registrační značku aut jedoucích před ním i v protisměru, dokáže to nejen ve svém jízdním pruhu, ale rovněž v sousedních pruzích. Pokud jedou policisté na tříproudé dálnici v prostředním pruhu, jsou schopni identifikovat značky aut po celé šířce dálnice.

Systém v přítomném čase srovná načtenou SPZ se všemi registry. Snímání a porovnání značky je automatické. Například při jízdě po dálnici tak jeden policejní vůz může překontrolovat stovky vozů, které za jízdy potká. Výsledky se policistům zobrazí na displeji s barevným odlišením. Zelený obdélník znamená, že je vůz v pořádku, žlutý značí, že SPZ není v registru vozidel například u zahraničních aut. Oranžová jsou auta bez technické kontroly a značky s červeným polem jsou v pátrání.

Systém také s pomocí kamery umožňuje sledovat dění před a za vozem. Může se na něj napojit i operační středisko. V budoucnosti by se měl stát standardní výbavou naprosto všech policejních vozidel.

 Autor: Arnošt Zeman