Robodrone Hornet: Konečně cvičný/taktický dron za pár korun a opravitelný svépomocí.

 28. 11. 2016      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Skvělá ukázka rozdílu mezi „Čínou“ a českou vynalézavostí, a sice v nejprodávanější kategorii kvadrokoptér. Hornet je univerzální stavebnice, ze které si každý může složit dron podle svého gusta a peněženky, nebo zakoupit hotový stroj v konfiguraci pro profesionální využití…

Hornet je takový Linux ve světě dronů

Český vývojář a výrobce Robodrone dosud nabízel jen větší drony pro kamery a senzory vážící několik kilogramů, s nimiž operují firmy a instituce od zemědělství, přes průmysl, po ekologii, ale také v ranku bezpečnosti – Státní ústav radiační ochrany, Univerzita obrany, Horská služba...

Jenže nejrůznější měřící a opto-elektrické přístroje, které jsou na drony umístěny, jsou kolikrát dražší než samotná koptéra. Není proto divu, že zákazníci chtěli pro své operátory cvičné levné a snadno opravitelné stroje.

Proč to nemohly být čínské hračky? Protože jednak nejsou opravitelné, jednak je pro výcvik nutné, aby i malá koptéra plně komunikovala se všemi systémy, jimiž se řídí ta velká. Ať už jde o přenos dat, ovládání, programování trasy, Robodronu nezbylo než postavit „kapesní“ stroj, který se ve světě jedniček a nul chová stejně jako ten velký za statisíce.

A v tom je tedy jedna z hlavních předností Hornetu: Zatímco všechny ty populární čínské koptéry typu Phantom, Mavic, GoPro Karma ad. jsou předurčeny jen a pouze k natáčení videa a do jejich programu ani útrob se nedostanete, tak Hornet můžete konfigurovat a přestavovat, jak je libo (včetně třeba připojení nějakých speciálních senzorů s přiměřenou hmotností).

robodrone hornet

Zlaté české ručičky

Zadání pro Hornet pomohla vydefinovat i Horská služba. Díky roční zkušenosti s velkou hexakoptérou Kingfisher vyplynulo, že pro prvotní zásah v horách se nemůže spoléhat jen na velký dron převážený na čtyřkolce/skútru, ale potřebuje ještě malou, avšak agilní, mašinku do batůžku.

Tak se protnula zadání na cvičný a taktický stroj a Robodrone pro začátek nabízí čtyři typizované verze, s nimiž ale zákazníci mohou nadále pracovat:

První se jmenuje „Basic Trainer“, ale v zásadě z ní běžný letecký modelář udělá cokoli. V základu si totiž za cca 2.600 korun kupuje uhlíkový rám a plastové kapotáže, vše další si objedná sám v jakémkoli obchodě.

Nebo si za zhruba jedenáct tisíc přikoupí balíček s doporučenou řídící jednotkou, motory, regulátory, analogovým FPV (first-person-view) videem a trvalým přístupem do knihovny dalších dílů, čímž upgraduje na variantu „FPV Trainer“, s níž si báječně zalétá „na brýle“ jako se závodní koptérou, ale také může sám stavět dál lepší a chytřejší mašinu. Zároveň si o něco dráž může objednat „FPV Trainer“ už smontovaný.

Ve třetím a čtvrtém případě se předpokládá, že si zákazník objedná právě a jen zkompletovaný stroj, a sice ve verzích „Mission Trainer Analogue“ nebo TOP verzi „Mission Pro Digital“, jejichž cena se šplhá přes 30.000 korun, což je úměrně více oproti čínským jednoúčelovým dronům v dané velikostní kategorii.

V setu je pak samozřejmě i vysílačka, kromě kamery pro FPV pilotáž ještě další kamera s Full HD záznamem. A pozor - v případě verze Digital nejen záznamem, ale také online streamováním a zálohováním. Opět přístup do knihovny dalších dílů, komunity vývojářů a uživatelů, prostor na speciálním cloudu…

robodrone hornet

Nejen dron, ale také aplikace a komunita

Robodrone je dost možná první výrobce dronů na světě, který digitální přenos dat umožňuje i přes LTE mobilní sítě - do dronu prostě vložíte SIM kartu. Na video nebo jiná pořizovaná data se může koukat každý, komu to umožníte (samozřejmě jak přenos dat, tak vlastní řízení dronu jsou šifrované).

Na počátku roku 2017 se rozeběhne služba Robodrone Cloud, takže odpadá nutnost s dronem přistát, z jeho kamery vytáhnout kartu a třeba přes notebook data posílat kolegům. Nemluvě o tom, že pokud byste dron „ztratili“, data zůstanou. Kdo si objedná dvě nejvyšší verze Hornetu, dostane 5 GB prostoru zdarma.

Každý zákazník pořizující si Hornet bude mít přístup do knihovny dílů. A pokud nějaké sám vytvoří, bude je tam moci sdílet s ostatními. Vyrábět je na své domácí 3D tiskárně nebo v 3D copy centru, kterých je ve velkých městech stále více. Zábava zvaná drone-tuning už existuje, tady jde ruku v ruce s klasickým vývojem. Ten povzbudí komunitní fórum, včetně poradenství zkušených techniků Robodrone.

Objednat všechny varianty Robodrone Hornet můžete v obchode Anareus zde.