Rusové nasadí drony nad Arktidou a Severním mořem hlavně k průzkumu a navigaci

 30. 04. 2015      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Měly by sloužit k průzkumu, navigaci, ale také pátracím a záchranným operacím. Podle plukovníka Gordějeva jde dokonce o příspěvek k ekologickému výzkumu. O ten se ovšem postará divize UAV Orlan 10 z východního vojenského okruhu, která je nově nasazena na Čukotce.

Orlan 10 je přitom označení pro malé (15 kg) letouny vyvinuté Speciálním technologickým centrem v Petrohradě, schopné létat až 150 km/h, do výšky pěti kilometrů a spolehlivé i při extrémně nízkých teplotách. Zkušební lety proběhly přitom teprve v březnu tohoto roku a operátoři prošli výcvikem na sklonku toho minulého. I to svědčí o tom, že ruská armáda už dávno není jen zkostnatělý zastaralý moloch, jakkoli drony Orlan 10 mají minimálně po vizuální stránce k hi-tech daleko.

Dron Orlan-10 ruské armády (zdroj DRONEZINE.IT)
Dron Orlan-10 ruské armády (zdroj DRONEZINE.IT)

Ruské ministerstvo obrany dále plánuje vybudovat v oblasti 13 „dronodromů“ (letišť pro drony) a 10 radarových stanovišť. To jde ruku v ruce s modernizací námořnictva i vzdušných sil v dané oblasti, která v důsledku tání ledovců zpřístupňuje své nerostné bohatství. Do Arktických sil by mělo přibýt 40 válečných lodí a 150 letadel, což rozhodně není málo ani na ruské poměry.

Připomeňme, že o milión čtverečných kilometrů včetně Severního pólu se kvůli těžbě surovin hlásí u zvláštní komise OSN stále více zemí. Rusko, USA, Kanada, Norsko, naposledy dokonce i Dánsko (kvůli Grónsku).

Arktida a sousední státy (zdroj ČT24.CZ)
Arktida a sousední státy (zdroj ČT24.CZ)

Podle průzkumu amerických vědců zde může být až 13 procent dosud neobjevených světových zásob ropy a 30 procent zemního plynu. Není proto divu, že se (zatím marně) ruští vědci snaží prokázat, že je dno Severního ledového oceánu geologicky přímo spojené s ruským územím. Zdá se tedy, že v Arktidě budě v budoucích letech pořádně horko.