Sanatorium Klimkovice otevřelo sbírkový účet pro rehabilitaci Karla S.

 04. 04. 2019      kategorie: ARMÁDA ČR    

Výzvy k podpoře vojáka Karla S., kterého surově napadli a těžce zranili dva opilci, jsme zde vydali již dvě a je skvělé, že na ně reagovalo už pár desítek lidí. Přinášíme aktuální informace o Karlově stavu a především možnosti podpořit pro něj klíčovou rehabilitaci v Sanatoriu Klimkovice (účet: 115-7609680247/0100, VS: 4150357)…

Pachatelé odsouzeni

Karel trávil poslední týdny doma, bohužel i neplánovaně v nemocnici. Prodělal totiž další poúrazový epileptický záchvat, který mohlo způsobit i postupné navracení vzpomínek na útok, od kterého zanedlouho uplyne rok.

Jeho pachatelé byli soudem na sklonku března konečně, sic prvoinstančně, odsouzeni – nad hlavním agresorem byl vynesen šestiletý nepodmíněný trest, jeho komplic dostal jen podmínku. Soud jim vyměřil i odškodné, které mají uhradit rodinným příslušníkům, samotného Karla odkázal na občansko-právní soud. Jak je zřejmé od podzimu, pachatelé se zbavovali svého majetku, takže není pravděpodobné, že by reálně uhradili vůbec nějaké odškodné a náklady Karlovy léčby.

Karel Strom přání

Plánované a vysněné rehabilitace

Karel konečně dochází ambulantně na logopedii, afázie – ztráta řeči – ale vyžaduje mnohem intenzivnější cvičení. Už v lednu se podařilo Karla objednat na týdenní pobyt v brněnském Logocentru – ten proběhne po Velikonocích (kvůli nim bude vlastně jen čtyřdenní, ale aspoň něco).

Hlavním cílem je, aby se logopedické techniky naučila s Karlem provádět jeho maminka. Zdravotní pojišťovna hradí jen procedury, pobyt a stravování Karla a doprovázející maminky ve výši cca 11000 Kč uhradí Spolek VLČÍ MÁKY z darů, které ve prospěch Karla obdržel. Přispěvatelům moc děkujeme.

Co je naprosto klíčové, je následný pobyt v Sanatoriu Klimkovice, jediném zařízení svého druhu v ČR, kde se před lety zotavoval i Jirka „Regi“ Schams a dosud jeho služby využívá Lukáš „Hiro“ Hirka. Pokud lze pacienta s poraněním mozku „zázračně“ rozhýbat a aktivizovat, pak právě tam. Speciální neurorehabilitační program Klimtherapy 18+ zahrnuje komplexní cvičení, logopedii, psychologickou terapii.

Karel má rezervovaný pobyt na celý květen, pojišťovna by snad měla hradit aspoň polovinu nákladů. Potíž je, že sanatorium vyžaduje pro pacienty s takovými omezeními doprovod, kterému ale pobyt nikdo nehradí. Karla tak čeká jednak doplatek přes 60000 korun a jeho maminku dalších 17000 Kč. Maminka Zuzana aspoň část našetřila díky pomoci rodiny, přátel, kolegů a dalších dobrých lidí (všem patří veliký dík), pořád jde ale jen o zlomek částky.

Rehabilitační pobyt je doporučeno co nejdříve opakovat, žádoucí jsou dokonce celkem tři měsíce komplexní terapie, což je - přiznejme si - finančně nezvládnutelné. Přáním a cílem Karlovy rodiny je tak navázat na květnový pobyt a po týdenní přestávce se v červnu vrátit do Klimkovic aspoň ještě na tři týdny. Na takový pobyt pojišťovna vůbec nepřispěje, takže náklady za něj se vyšplhají ke sto tisícům korun.

Kdyby snad zabral už květnový pobyt, mohl by další Karel absolvovat sám, bez doprovodu, ale to je především přání a kalkulovat s ním nelze. (Kdyby to přeci jen vyšlo, vyšetřené finanční prostředky by se použily na úhradu dalších samopláteckých rehabilitací specializovaných na obnovení motoriky ochrnuté paže - to je zcela nový klimkovický program, ale zatím opravdu "jen kdyby"...). Chceme tím toliko sdělit, že pokud se sejde více prostředků, resp. nějaké rehabilitační služby se poštěstí pořídit levněji, existuje plán na komplexní a neméně potřebnou rehabilitaci za hranicí té, na kterou nyní prosíme o dárcovskou pomoc.

I proto Sanatorim Klimkovice zařadilo Karla do sbírkového programu Strom přání s cílovou částkou 155 802 Kč. Zdá se smělá, ale vlastně by stačilo, kdyby třeba tři stovky dobrých lidí přispěly po pětistovce. Prosíme, zapojte se!

Karel Strom přání číslo účtu

K pomoci s propagací sbírky se přihlásil spolek Self Defense Division, v němž participují další vojáci - Karlovi kolegové, kteří chtějí pomoci. Přicházejí s kampaní, kterou na sociálních sítích naleznete pod hashtagem #100KARLOVI, který znamená výzvu zaslat dar aspoň 100 Kč do této sbírky pro Karla. Pokud chcete pomoci, určitě tedy nezapomeňte při sdílení nebo psaní vlastního komentáře připojit právě tento hashtag!

100karlovi banner

„Pomoc“ státu

Ještě před rehabilitací čeká Karla návštěva Ústřední vojenské nemocnice a je bohužel pravděpodobné, že bude označen jako další vojenské služby neschopen, dostane tzv. déčko, takže se rozběhne vyřizování invalidního důchodu. Před nedávnem se aspoň již podařilo zúřadovat, sic skromné, příspěvky na péči a na dopravu. Snadné to ovšem nebylo, Karlovu maminku stála byrokratická etapa táhnoucí se téměř celé čtvrtletí hodně sil a nervů. Nepoměr mezi náklady na péči a sociálním angažmá státu je vskutku zarážející. Místo aby zdravotní pojišťovny bez otálení investovaly do zlepšení zdravotního stavu, nechají pacienty „tak, jak jsou“, aby jim do konce života přispíval k živoření sociální systém. Pokusme se takovému osudu u Karla předejít, sic už nebude vojákem, přeci to nemusí znamenat, že už nikdy nebude pracovat, sportovat a slušně žít!

karel synovec

100 karlovi