Super odolný, super chytrý – to je Aligator RX700 eXtremo. V rámci Army Friendly za čtyři tisíce.

 06. 01. 2019      kategorie: ARMÁDA ČR    

Česká značka mobilních telefonů a příslušenství Aligator je partnerem programu Army Friendly už pěknou řádku let, a tak správně tušíte, že slevu 20 % lze čerpat na všechny aktuální modely outdoorových telefonů. Nejnověji se týká smartphonu RX700 a podle prvních ohlasů jde o vskutku povedený typ. Pojďme si jej blíže představit a také popsat, kdo a jak může slevu uplatnit…

Nejprve uveďme, že Aligator aktuálně nabízí v outdoorové řadě s přídomkem eXtremo několik tlačítkových modelů a několik dotykových. Mezi první patří R12, R15, R20 a R30. Nejsou to žádní drobečkové, ačkoli jsou pochopitelně menší než dotykové smartphony. Věřte nebo ne, ale pro spoustu situací a povolání se hodí pořád daleko více než jejich smart bratříčkové…

Aligator tlačítkové

Standardem je u nich vysoká odolnost (IP68, ale v praxi spíše vyšší), sloty pro dvě SIM karty, především však neskutečná výdrž baterie. Takový R30, z něhož baterie doslova vystupuje, je přímo popsán jako powerbanka, jelikož disponuje kapacitou 4400 mAh a nabíjecím USB vstupem. Jinak je určen prostě na volání a SMS. Slušně taky posvítí, pustíte si rádio, nechybí SOS lokátor, ale úměrně tomu je třeba se smířit jen s VGA fotoaparátem, malým displejem, na brouzdání po síti zapomeňte, jakkoli do telefonu nacpete až 32 GB microSD. Tento telefon stojí 1498 korun, přičemž i na něj lze uplatnit Army Friendly slevu, takže se konečná částka příjemně o tři stovky sníží.

Každopádně, v tomto článku se patrně chcete dozvědět více o novém odolném smartphonu RX700 eXtremo, tedy pojďme k telefonům, které nejen hodně vydrží, ale také mají obří displeje, dva dobré fotoaparáty atd. Do této řady patří její už lety prověřený „praotec“ RX460, dále RX550, RX600 a nyní konečně RX700.

Aligator smartphony starší

Znám člověka, který má RX460 pět let, jednou nechal přehrát software a jednou měnil baterku, pročež se mobilu odmítá vzdát. Já osobně dva roky používám RX550, zatím se nic nepokazilo a nic mi na něm dosud nechybí. Teď to možná zní: Nač si tedy pořizovat RX700? Inu…

Základem odolného těla u RX700 jsou opět kovové bočnice, pogumované zkosené rohy a zadní díl, ale už nepůsobí jako cihla (tloušťka 10 mm). Je i trochu užší (75 mm), takže padne i do menší ruky. Samozřejmostí je odolnost vodě, prachu, nárazu. Novinkou jsou vodotěsné vnitřky konektorů pro sluchátkový jack a USB – zatímco dříve nebylo od věci zkontrolovat, zda v nich sedí masivní gumové krytky, nyní je to jedno. Odolné sklo Gorila glass nahradila verze Panda.

RX700 vzhled

Se změnou rozměrů souvisí změna formátu obrazovky na 18:9, jinak došlo k vylepšení displeje i z hlediska pozorovacích úhlů. Z hlediska hardwarových změn si na první pohled všimnete také zdvojeného zadního fotoaparátu. Při fotografování můžete simulovat zrcadlovku, a sice v rozlišení 16 MPix (přední fotoaparát disponuje rozllišením 5 MPix). Video pořídíte ve formátu Full HD 1080.

V čem se RX700 oproti předchůdcům významně posunul dál, to jsou funkce a zabezpečení. Disponuje snímačem otisků prstů, takže ho můžete zajistit tak, aby pracoval jen ve vaší ruce. Využít můžete i face unlock – odemčení telefonu pomocí identifikace vašeho obličeje. Vyšší zabezpečení je na místě, zvláště pokud se rozhodnete využívat další dnes populární funkce: NFC pro použití telefonu jako platební karty nebo Android Beam pro přenos dat do jiného telefonu pouhým přiložením.

RX770 bezpečnost

Velmi se zlepšila také navigace. Předchozí modely občas déle hledají polohu, zatímco RX700 umí pracovat s daty pozičních systémů GPS i GLONASS, kompas je citlivější díky zabudovanému 3D akcelerometru. Internet budete prohlížet na 4G - LTE síti, ale nově můžete používat službu VoLTE, tedy telefonovat přes internet. A případně přes wi-fi, pokud to umožňuje mobilní operátor.

RX700 se zařadil mezi opravdu smart-smartphony také několika funkcemi, které oceníte při každodenním provozu. K dispozici je inteligentní sebeřízení hlasitosti vyzvánění a hovoru. Telefon se ztiší v noci, naopak pozná, že se nachází v kapse a zazvoní hlasitěji. Také pozná, že jej teprve taháte z kapsy, a proto nepřijme hovor na základě nechtěného dotyku. Při probuzení telefonu stačí zaklepat na obrazovku, můžete si dokonce navolit různá gesta a otevřít rovnou kýženou aplikaci místo obrazovky se všeobecnou nabídkou. A potěší i možnost nechat otevřených více oken aplikací, místo jejich přepínání.

Nakonec ještě pár základních údajů: Čtyřjádrový procesor běží s 3 GB RAM. Telefon lze pořídit s 16 nebo 32 GB vnitřní pamětí, vložit můžete až 128 GB microSD. Nu a baterie má tradičně kapacitu 4300 mAh (takové iPhony mají cca 2700 mAh).

A teď to hlavní – cena: RX700 eXtremo 32 GB vychází na 4995 Kč. Z této ceny lze uplatnit slevu 20 %, tedy pořídit telefon o tisícovku levněji. V rámci programu ARMY FRIENDLY mají na tuto slevu nárok váleční veteráni, vojáci v činné službě či aktivní záloze, příslušníci bezpečnostních sborů, navíc ještě záchranáři ZZS a Horské služby, obecní policisté i dobrovolní hasiči. Všichni tito mohou uplatnit 20 % slevu i na nižší outdoorové modely Aligator.

Postup pro uplatnění slevy: Napište na podpora@spolekvlcimaky.cz a v e-mailu uveďte celé jméno, doručovací adresu a telefonní číslo (pro potřeby doručení), objednávaný model včetně barevné verze a samozřejmě doložte svůj nárok na slevu (kde sloužíte, sken/foto služebního, veteránského či obdobného průkazu – osobní číslo můžete zakrýt). Po ověření předáme Aligatoru jen údaje k zaslání telefonu, po dodání (obvykle 2-3 pracovní dny) údaje mažeme.

PS: Ostatním, kdo nemají nárok na Army Friendly slevu, ale o telefony Aligator mají zájem, doporučujeme pořídit je na oficiálním eshopu. Sice jsou k dispozici v běžné distribuční síti v mnoha elektro ochodech a řetězcích (někdy i v akcích za trochu nižší ceny), ale za roky spolupráce máme dobré zkušenosti se servisními službami Aligator, a to záručními i pozáručními, takže pro rychlé a spolehlivé opravy, údržbu a doporučení se vyplatí být přímým zákazníkem.