ARMY WOMAN s podporou MacCafé: Vojenská přísaha – závazek, který zavazuje i ženu vojáka

 21. 08. 2018      kategorie: ARMÁDA ČR    

Program www.armywoman.cz provozuje Spolek VLČÍ MÁKY, který se tak snaží upozornit i na úlohu matek, partnerek a dcer vojáků, případně žen – vojákyň. Toto téma zaujalo i life-stylový portál MacCafé, a proto se rozhodl vyčlenit mu samostatnou rubriku „Ženou armády“.

Vojenská přísaha (nebo také slib) představuje slavnostní závazek k plnění vojenských povinností při obraně státu. Historicky vycházela a stále vychází z Ústavy, zákonů a vojenských řádů státu. Její složení je závazným právním a morálním aktem. Co to v praxi znamená? Pro každého vojáka, který ji stanoveným způsobem složí, se přísaha stává současně i zákonem. Ale skutečně se stává závazkem pouze pro vojáka? Nikoli. Ve chvíli, kdy ji Váš muž, přítel, syn, bratr, … složí, zavázal k ní i Vás. Od této chvíle jste se totiž stala „ženou armády“.

Vojenská přísaha - závazek, který zavazuje i ženu vojákaBýt „ženou armády“ s sebou, stejně jako rozhodnutí stát se vojákem, nese spoustu specifik. Už nikdy nebudete 100 % svobodná. Od této chvíle o Vašem dalším životě rozhoduje armáda. Naši muži, vojáci, kteří se rozhodli pro obranu naší vlasti si nepochybně zaslouží úctu a uznání. Dobrovolně si zvolili životní cestu, která bude mnohdy plná nebezpečí a nejistoty. Ovšem pokud hovoříme o úctě a uznání, neměli bychom zapomínat ani na ženy, které jsou jim oporou.

Pokusili jste se někdy byť jen lehce zamyslet, co skutečně vojenský slib ve výkladu znamená? A pokud ano, zkusili jste to i na úrovni muž vs. žena? My ano a rozhodli jsme se, že Vám nabídneme oba pohledy na tento jeden závazek. Na závazek, který pro jednoho znamená splnění si snu a pro druhého může nastartovat cestu peklem. Pokračování zde.

Sledujte také Facebook Zpověď ženy vojáka.

armywoman

 Autor: MacCafe