Terorismus nás přivádí k údivu, zatímco v Izraeli je denním chlebem. Setkejte se s přeživším útoku již tento čtvrtek!

 25. 11. 2015      kategorie: Izraelská škola proti terorismu    

Centrum transatlantických vztahů CEVRO připravilo na 26.11. od 17:30 hodin setkání s J. Faudemem, svědkem exploze hudebního klubu v Tel Avivu, který se s prožitým traumatem vyrovnal dokumentem Blues by the Beach a komiksem Mike´s Place. Pojďme si událost i jejich umělecká ztvárnění více popsat…

K útoku sebevražedného atentátníka opásaného trhavinou došlo 30. dubna 2003 v populárním klubu Mike´s Place. Na místě mu podlehly tři osoby a přes padesát dalších bylo zraněno. Následky nebyly ještě horší jen díky tomu, že se teroristovi postavil do cesty odvážný vyhazovač, takže k výbuchu došlo ve dveřích.

K teroru se přihlásila organizace Hamás. A vyšlo najevo, že sebevražedným útočníkem byl britský muslim, který do Izraele přicestoval přes Jordánsko z Londýna. Doprovázel jej ještě kumpán z britského města Derby, který se vydal vraždit na jiné místo, avšak jeho výbušnina naštěstí selhala.

Již v době před atentátem vznikal právě o klubu Mike´s place dokument. Ten pak zachytil i průběh neštěstí a obrovské odhodlání lidí uvést podnik opět do provozu. Film odvysílá v pátek ve 20:15 Národní technická knihovna v Dejvicích. Příběh později ztvárnil komiksový román www.mikesplace.cz, který si návštěvníci čtvrtečního setkání budou moci nechat rovnou podepsat od jednoho z autorů, jenž se poměrně často zdržuje v Praze.

art_mike-place_061915

 Autor: Redakce