Izrael: Monitoring událostí (VII. díl)

 27. 08. 2014      kategorie: Izraelská škola proti terorismu    
  • V úterý (19. srpna) v době příměří vyslal Hamás zhruba 50 raket na Izrael, a to kvůli údajnému izraelskému selhání ve vyjednávání, jak uvedl vedoucí palestinské delegace Azzam al-Ahmad. Sirény výstražného systému protiraketové obrany zněly jak v Tel Avivu, tak například v Jeruzalémě.
  • Dne 20. srpna pokračovaly další útoky teroristické organizace Hamás. Izraelské obranné síly (IDF) povolaly znovu 2 000 osob v záloze k obnovení bojů podél hranic pásma Gazy. Od půlnoci do polední hodiny Hamás vyslal více než 30 raket (za celý den to bylo zhruba 150), Izrael zasáhl více než 50 cílů (za celý den zhruba 100). Hamás během dne uvedl, že se Izraelským vzdušným silám (IAF) nepodařily útoky na Muhammada Deifa (hlavní velitel IIzz ad-Din al-Qassam brigády), a varoval Izrael, že ve čtvrtek v 16:00 zaútočí na letiště. Tato informace nebyla doposud oficiálně potvrzena ani vyvrácena. Izraelský premiér uvedl na tiskové konferenci, že Hamás a Islámský stát (IS) jsou větve stejného stromu.
  • Ve čtvrtek oznámily IDF, že se jim podařilo zabít tři hlavní velitele vojenského křídla Hamásu (Mohammed Abu Shamaláh, Raed al-Attar, Mohammed Barhum). Mohammed Abu Shamaláha a Raeda al-Attar byli zapojeni do mnoha teroristických útoků včetně únosu Gilada Schalita v roce 2006. Muhamad Barhoum se podílel zejména na pašování zbraní. IDF povolaly 10 000 osob v záloze, které měly nahradit v současné době sloužící vojáky. Hamás mimo jiné zaútočil na místo hraničního přechodu, který je využíván nákladními vozy pro přepravu zdravotních materiálů, potravin a paliv pro obyvatele Gazy.
  • V pátek 22. srpna zasáhla raketa Hamásu synagogu v Ašdodu, která zranila podle dostupných informací tři osoby. V ten samý den zasáhl minomet místo v blízkosti mateřské školy v západním Negevu (poblíž hranice Gazy), následkem zemřel čtyřletý chlapec. Izraelský premiér v reakci uvedl, že posílí akce proti Hamásu.
Foto: Jedna z raket zasáhla i synagogu v Ašdodu (zdroj: IDFBLOG.COM)
Foto: Jedna z raket zasáhla i synagogu v Ašdodu (zdroj: IDFBLOG.COM)
  • Podle dostupných informací v sobotu vůdce Hamásu Khaled Mashaal uvedl, že jejich cílem nejsou civilní obyvatelé, ale kvůli nesofistikovaným zbraním nejsou schopni cílit přesněji na vojenské cíle. Protiraketový systém Izraele mimo jiné zneškodnil jednu raketu letící přes hlavní město Tel-Aviv. Ve večerních hodinách uvedl mluvčí IDF, že se jim podařilo zabít jednoho teroristu jedoucího v automobilu na území Gazy.
Zdroj: IDFBLOG.COM
  • Ze soboty na neděli přistálo pět raket ze Sýrie v Golanských výšinách na nezalidněné území. Izraelský předseda vlády Benjamin Netanjahu připustil pokračování mise i v dalším týdnu, a to i přes to, že 1. září začíná školní rok. Kolem 13 hod. byly u hraničního přechodu Erez vážně zraněny dvě osoby a jedna osoba lehce (některé zdroje hovoří o čtyřech zraněných). Načež ministerstvo obrany rozhodlo o uzavření tohoto hraničního přechodu, který byl od počátku operace doposud otevřen. Hraniční přechod byl využíván zejména pro převoz zraněných Palestinců do Izraele.
  • Dne 25. srpna uvedly zástupci IDF, že přes noc udeřily na 35 teroristických cílů. Během této akce byly zabity dvě osoby zodpovědné za útoky na Izrael. Raketové sirény zněly mimo jiné opět v Tel Avivu, Herzliji, Eškolu, Aškelonu, Ša'ar Hanegev či v Ašdodu. Podle palestinských zdrojů bylo od začátku operace zabito kolem 2 120 Palestinců. V pondělí bylo na Izrael odpáleno přes 100 raket, IDF udeřily na 70 cílů. Na Izrael byly vystřeleny rakety z Libanonu. IDF odpověděly dělostřeleckou palbou směrem k místu odpálení těchto raket.

Seznam padlých izraelských vojáků můžete naleznout zde.

Speciální report (pouze v Aj) o operaci (Operation Protective Edge) můžete naleznout zde

Předchozí a následující díly monitoringu můžete naleznout pod jednotlivými odkazy:

Zdroje: www.jpost.com, www.idfblog.comhttp://eretz.cz/

L. Jiráček

 Autor: Luděk Jiráček