Třetí ročník konference o dronech se zaměří na protidronovou obranu

 27. 09. 2017      kategorie: ARMÁDA ČR    

V Plzeňském centru DRONET se 19. října uskuteční otevřená výroční konference Aliance pro bezpilotní letecký průmysl – UAVA. Jako každý rok poskytne přehled legislativních novinek, trendů ve vývoji, ale především blok věnovaný protidronové obraně.

První blog bude tradičně zasvěcen vývoji legislativní regulace, takže vystoupí zástupci Úřadu pro civilní letectví, Řízení letového provozu a Ministerstva dopravy ČR.

Druhý dopolední blok představí možnosti ve vzdělávání, konkrétně hostitelské centrum DRONET a studijní program Západočeské univerzity. Jednoznačně nejatraktivnější bude poslední přednáška před obědem, a sice z Fakulty elektrotechnické ČVUT, v níž se účastníci seznámí s projektem, který obsadil všechny medailové pozice prestižní celosvětové soutěže (viz např. zde).

Třetí blok se zaměří na technické a aplikační novinky, zejména v projektech členů UAVA. Nebudou chybět stále žádanější termovize WIRIS, antikolizní dron ELIOS, nebo nový způsob automatické integrace dronu do ostrahy objektů.

Konečně závěrečný blok nese název „Bezpečnost a obrana před nežádoucími drony“ a slibuje komplexní vhled do této problematiky, jak z hlediska nejpokročilejších detekčních a eliminačních systémů, tak jejich limitů v praktickém nasazení. Vystoupí mimo jiné zástupci firem DeDrone a Rohde&Schwarz, ale také reprezentanti Letiště Praha a Českého telekomunikačního úřadu.

Do jisté míry se ale právě k poslednímu bloku budou vztahovat i předešlé přednášky. Je třeba zdůraznit, že oproti spíše teoretickým úvahám o možnostech protidronové obrany v uplynulých třech letech, jsou některé systémy nyní připraveny k praktickému nasazení. Přesto jim stojí v cestě řada bariér – zejména legislativních, resp. praktických (spíše je použije armáda v omezeném operačním prostoru, než policie ve městě). A právě to by měla konference objasnit.

Tématu se dotkl již seminář Řízení letového provozu (psali jsme zde), který však nebyl veřejný. Pro zájemce je tak III. Konference Aliance pro bezpilotní letecký průmysl patrně jedinou příležitostí v tomto roce, jak se s problematikou na profesionální úrovni seznámit. Uskuteční se 19. října od 9:30 do 15:30 hodin v Plzni. Občerstvení a oběd jsou v ceně vstupného. Může se zúčastnit kdokoli, registrace je možná přes odkaz na www.uavaliance.cz

UAVA KONFERENCE main banner

 Autor: Redakce