Uherskobrodský masakr: Regulujte zbrojní průkazy? Nejprve řidičáky!

 24. 02. 2015      kategorie: ARMÁDA ČR    

Média už spekulují a jistě se přidají sluníčkáři: Neměly by se zpřísnit podmínky pro držení střelných zbraní? Ministr vnitra moudře zdůraznil: Nejprve prověřme, zda vyšinutý vrah držel zbraně podle práva. Je to ale vcelku jedno, takto odhodlaný blázen by si poradil i motorovou pilou...

Předně zavřeme hned ústa všem, kdo by na základě aktuální tragédie chtěli omezovat občanské právo vlastnit zbraň. V České republice je šest a půl miliónu držitelů řidičského oprávnění. Jen v uplynulém roce někteří z nich zavinili smrt 630 lidí! Padesát osob na silnicích zemřelo, protože se viník posilnil před jízdou alkoholem.

brod
Foto: Místo tragédie v Uherském Brodě (zdroj DOMACI.EUROZPRAVY.CZ)

Držitelů zbrojních průkazů je asi tři sta tisíc, v poměru k řidičům by tedy měli mít ročně na svědomí 29 osob a v ten moment by bylo legitimní diskutovat o tom, že tak jako je součástí ministerstva dopravy BESIP (Bezpečnost silničního provozu), měl by být u ministerstva vnitra zřízen BEST (rozumějte Bezpečnost střelby). Jinak si povšimněte, že podmínky pro získání „řidičáku" a „zbrojáku" jsou velice podobné. U řidičů by možná prospěla kontrola tzv. spolehlivosti, která probíhá u střelců (čímž by se eliminovali alkoholici, narkomani, násilníci apod.).

Co se týče střelce z Uherského Brodu, byl držitelem zbrojního průkazu a policie ověřuje, zda použil své dvě přihlášené zbraně. Výsledek bude patrně kladný. Nutné je především zjistit, kdy se podrobil zákonné lékařské prohlídce, resp. zda jeho obvodní lékař neměl požadovat psychotesty. Či zda vrah náhodou neprošel psychotesty bez problémů. Zde se ale nabídne otázka, zda se psychicky zdravý člověk nemůže prostě pominout ze dne na den.

Dost možná vyjde najevo, že dotyčný byl problémový, pak se bude diskutovat, zda na něj neměli upozornit třeba sousedé. Nebo zda se jeho blízcí neměli pokusit o jeho hospitalizaci. To je v Česku bohužel velice složité, zavřít do blázince proti jeho vůli lze jen pacienta, který se již projevuje nebezpečně sobě či okolí. Také se může ukázat, že policie už měla hlášeno, že dotyčný dělá potíže (třeba vyhrožuje sousedům) – pak by ovšem měla uvážit právě tu občanskou spolehlivost a zbraně mu sebrat.

Každopádně tedy v následujících dnech a možná i týdnech je nač se těšit – média tuto tragickou událost bezesporu maximálně vytěží. Je třeba obrnit se proti všem mediálním zkratkám a populistickým návrhům na rychlá rázná řešení z úst politiků. Ostatně neuběhlo mnoho času od žďárské tragédie (kde mimochodem vystačila vyšinutá vražedkyně s nožem a podle všeho neměla na svobodě co pohledávat). Zajímají vás podobné články? Žďárskému případu jsme se věnovali zde a držení zbraní zase tady.