Vláda schválila Ministerstvu obrany zakázky za více než 2 miliardy

 12. 08. 2014      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Armáda díky tomu udrží provoz vrtulníků řady Mi, dokoupí munici nebo třeba zmodernizuje informační systémy. V dalších řádcích si jednotlivé zakázky představíme podrobněji…

Vrtulníky zůstanou ve vzduchu

Nejvíce peněz, a sice přes 1,1 miliardy korun, poputuje k zajištění servisní podpory vrtulníků Mi-8, Mi-17, Mi-171Š a Mi-24/35. Jejich servis spolkne v následujících čtyřech letech 490 miliónů bez DPH.

Cena generálních oprav těchto strojů se může dostat až na 635 miliónů (jde o rámcovou smlouvu – nemusí být zcela vyčerpána). Ministerstvo obrany navrhuje, aby práce provedl jím zřizovaný státní podnik LOM Praha.

Foto: Armádní vrtulníky už generálku potřebují (zdroj: ARMY.CZ)
Foto: Armádní vrtulníky už generálku potřebují (zdroj: ARMY.CZ)

Bude munice

Přes tři čtvrtě miliardy spolkne dozásobení municí. Na její kritický nedostatek nedávno upozornila i média. Pro zajímavost – jeden náboj 5,56x45 mm SS109 do pušek BREN plánuje ministerstvo pořídit za cenu do šesti korun, pistolový náboj 9x19 mm 8G pak plánuje pořídit do čtyř korun za kus.

Foto: Armáda dostane milióny nábojů do svých nových pušek (zdroj: ARMY.CZ)
Foto: Armáda dostane milióny nábojů do svých nových pušek (zdroj: ARMY.CZ)

Zakázku hodlá zadat přes agenturu NATO NSPA, což by při kombinaci s nákupy spojenců mohlo ceny stlačit až o desítky procent. Ostatně při nákupu miliónů kusů by bylo nepřístojné, aby vycházely stejně draho jako pro hobby střelce.

KIM nemá nic společného s korejskou dynastií

Na třetím místě z hlediska objemu investice pak se 128 milióny korun stojí doplnění „Operačně taktického systému velení a řízení pozemních sil“ o „komunikační a informační modul KIM 5“. Ministerstvo se rozhodlo zakázku zadat Vojenskému technickému ústavu kvůli kompatibilitě se systémy, které pro ni vyvinul již dříve – KIM-10, KIM-100 aKIM-50.

IT zadané opět napřímo

Další v pořadí je zakázka na pronájem a servis diskových datových uložišť, jejíž cena přesáhne 73 miliónů včetně DPH. I zde je už jasné, komu peníze doputují, neboť akciová společnost MHM Computer „je výhradním distributorem současně využívané technologie, disponuje potřebnými oprávněními a know-how,“ jak stojí v tiskové zprávě Ministerstva obrany.

Ostatní…

Ve srovnání s těmito velkými zakázkami je doplňují už spíše drobné nákupy. A sice pozáruční servis systémů velení a řízení letectva (19,6 mil. Kč) a kontroly olejů a maziv pro letadlové systémy (24 mil. Kč), které dostane přidělen opět Vojenský technický ústav.

Nakonec budou doplněna i léčiva (včetně veterinárních) za necelých 7 miliónů. Ministerstvo v tomto případě napřímo osloví patnáct možných dodavatelů, protože spěchá a s otevřenou soutěží má špatné zkušenosti – minule nikdo nedodal nabídku včas.

Foto: Nejmenší z nákupů MO se týká léčiv (zdroj: ARMY.CZ)Foto: Nejmenší z nákupů MO se týká léčiv (zdroj: ARMY.CZ)

Závěrem

Celkově neudiví, že vládou návrhy prošly lehce. Velká část prostředků se de facto přesune jen v rámci resortu obrany a o nákupu munice přes agenturu NSPA nikdo nepochybuje. Ostatně není vyloučeno, aby i v něm uspěla tuzemská firma, což by českému zbrojnímu průmyslu jen prospělo.

Na druhé straně otazníky vzbuzuje zadání zakázky na disková uložiště napřímo firmě, která je spravuje dosud – je známo, že přiměřenost ceny IT služeb lze jen těžko kontrolovat, a zda by si s nimi stejně dobře a levněji neporadila konkurence, zůstává bez otevřené soutěže spekulací.

Pašková