Vydražte vlajku a pomozte konkrétním veteránům s léčbou a novým uplatněním

 12. 10. 2020      kategorie: ARMÁDA ČR    

Spolek VLČÍ MÁKY spoustil další sérii dražeb dřevěných vlajek o rozměrech 40 x 60 cm, z jejichž výtěžku přispívá konkrétním veteránům na doplatky za léčbu úrazů a nemocí, případně na rekvalifikační kurzy, aby vysloužilí vojáci nalezli adekvátní uplatnění v civilu. Dražby začaly 12. října a končí v týdnu, kdy si celý svět připomene Den válečných veteránů (11. listopadu).

Vlajku lze dražit vždy od pondělí do pátku na stránce www.armyburza.cz/aukce. Tato webová platforma posloužila dobré věci již několikrát. Nejen, že se zde dražila první série vlajek letos na jaře, ale poprvé již v roce 2014 zde probíhala aukce výstroje po tragicky zesnulém příslušníku chrudimského výsadkového praporu. Tehdy se tak podařilo zajistit jeho dvouletou dcerku. Od té doby web ještě několikrát pomohl vydražit vojenskou výstroj veteránům v nouzi (více o tomto projektu na http://darujvystroj.cz/).

Jarní dražby 5 vlajek vynesly celkem 32000 Kč, na pomoc právě 5 klientům Spolku VLČÍ MÁKY, mezi nimiž kromě vojáků byl i jeden hasič s poraněním krční páteře. Jak spolek deklaruje od svého vzniku před sedmi lety, prvořadě se věnuje pomoci válečným veteránům, ale pokud zbývají kapacity jeho dobrovolníků a přispěvatelů, je zde i pro klienty z řad Integrovaného záchranného systému.

K unikátním ručně vyrobeným vlajkám přišel spolek díky jednomu z fanoušků, který pracuje se dřevem ve svém volném čase a zkusil vyrobit české vlajky po vzoru amerických, kde dřevěné provedení má dlouhou tradici. Ondřej Sochůrek věnoval spolku takových vlajek celkem 30. Z toho vyplývá, že spolek bude dražby pořádat i do budoucna, ovšem s výrobou dalších vlajek se nepočítá. Úspěšný dražitel tak získává vždy jeden z 30 originálů.

Dosud se vlajky dražily za částky nad 5000 Kč, samotný spolek doufá, že výnos z každé další překročí hranici 6000, což je ze zkušenosti suma, která již pomůže s úhradou doplatku za rehabilitační pobyt či pomůcku nebo za kurz ke zvýšení pracovní kvalifikace. To ovšem neznamená, že by klientům nebylo třeba pomoci více, což spolek činí z dalších zdrojů, a především osobním nasazením dobrovolníků, které sdružuje.

Pokud je pro čtenáře dražební částka příliš vysoká, stejně vítaně přispěje i pouhým zakoupením květu vlčího máku, z takového drobného prodeje spolek nejen financuje nutné náklady, ale vytváří i rezervu pro rychlou pomoc klientům v tíživé situaci. Restart veterána bez domova a bez práce v programu Army Help vychází na zhruba 25000 korun, plus samozřejmě desítky až stovky hodin podpory neplacených dobrovolníků.

Letošní rok poznamenaný ztrátou pracovních míst kvůli koronaviru už nyní vede více veteránů k vyhledání pomoci u Spolku VLČÍ MÁKY a jistě i dalších veteránských organizací. Zatímco tyto organizace neměly a nebudou mít mnoho masových příležitostí k prodeji svého charitativního zboží – máků. Proto neváhejte s objednávkou vlčích máků přes eshop, ostatně bývá dobrým zvykem nosit je v klopě už od konce října.