Výzva na záchranu veterána v nouzi doputovala až k předsedovi právního výboru Evropského parlamentu. Přinášíme s ním rozhovor nejen o této problematice.

 09. 11. 2015      kategorie: ARMÁDA ČR    

Pavel Svoboda (KDU-ČSL) je z hlediska mezinárodní politické reprezentace našeho státu skutečně vysoko. Zároveň je erudovaným právníkem. Přesto jej nenechal příběh veterána v nouzi chladným a aktivně pomohl – až se z něj stal patron programu www.ArmyHelp.cz. Ovšem povídali jsme si s ním i o tom, co soudí o jiných kauzách, jak se Evropský parlament vyrovnává s imigrační krizí atd.

Jaká témata tvoří největší část Vaší agendy v EP?

Převážně právní, protože předsedám právnímu výboru. V tomto roce řešíme otázky reformy autorského práva, transatlantickou smlouvu a azylové právo.

Jaká v EP nyní, v souvislosti s imigrační krizí, panuje atmosféra?

Vážná. Lídři zemí i my, poslanci, si uvědomujeme, že se EU dopustila, často i v dobré víře, aby netlačila příliš na integraci, řady chyb. To, že jsme dobrovolný svazek 28 států, se nám najednou přestává vyplácet tam, kde mají státy různé přístupy a různou legislativu. Nejvíc je ta propast cítit u migrační krize – tady zaspaly úplně všechny členské státy. Je jasné, že EU musí dojít k systémově změně – ale není jasné, jaká změna bude akceptovatelná pro všechny. Takhle dále fungovat nemůžeme – krize se dotýká úplně všech a najednou nám chybí společná bezpečnost. Celá desetiletí jsme si mysleli, že stačí jen společný ochod.

Jaké na úrovní EP probíhají diskuse k myšlence tvořit společnou evropskou armádu, jak o ní často sní český prezident, je něco takového vůbec kdy reálné? A nejsou již nyní existující EU Battle Groups spíše jen na papíře než reálné? Skloňuje se - právě v souvislosti s imigrační krizí - větší spolupráce ať vojenská či policejní kvůli ochraně vnějších hranic Schengenu?

Vojáci sami neradi slyší, že by měli zasahovat na hranicích, protože jejich náplní práce není organizovat uprchlíky. Ale spolupráci armád a hlavně koordinaci s NATO potřebujeme urgentně. Na toto téma jsem zorganizoval v EP přednášku generála Pavla pro europoslance a měla obrovskou návštěvnost a úspěch. Je cítit, že kolektivní bezpečnost Evropy začíná být velké téma. Technický záznam přednášky a přepis řeči generála Pavla si můžete najít na mém webu www.pavelsvoboda.com  v sekci dokumenty a v sekci videa.

Setkáváte se v EP nebo setkával jste se ve svých předchozích funkcích s jakýmikoli tématy, která se týkají veteránů?

Nikdy. Vždycky jsem se nějak automaticky a mylně domníval, že si jich naše země váží a že se o ně dobře stará. Jak vidím, dlužíme jim víc, než jsem si uměl představit.

Sledujete domácí kauzy a soudní pře na tomto poli? Například dlouhodobou aktivitu SVV - Výsluhu versus právní stát? Nebo sledujete např. mnohaletý spor posádek záchranných vrtulníků o dorovnání služeb účelově vykazovaných jen jako pohotovosti na pracovišti? Nebo neochotu MO doplácet vojákům i v jiném služebním zařízení protiprávně nařizované tzv. hotovosti, které nebyly nijak placeny, ač šlo de facto o pohotovosti? Co si o těchto kauzách myslíte? Setkáváte se na půdě EP s nějakými podobnými případy z jiných států?

To je příliš mnoho otázek najednou. Obecně – rozhodl jsem se, že tyto kauzy sledovat budu – bohužel teprve nedávno, když jsem úplnou náhodou narazil na informace o některých veteránech, o které se stará Spolek Vlčí máky. Pídil jsem se po nějakých systémových informacích a zjistil jsem, že péče o novodobé veterány je u nás trochu Popelka, trochu chaos – je zde příliš mnoho kohoutů na jednom smetišti a různé protichůdné představy o tom, jak se o veterány starat a jak jim pomáhat. Od extremistů mezi úředníky (kteří jim říkají žoldáci a mají sympatie jen pro veterány z druhé světové války a tím to hasne) až po různé a různě smýšlející neziskovky. Samotné problémy veteránů v tomto boji, do kterého vrcholní politikové bohužel nezasahují – přicházejí zkrátka. Já sám jsem toho názoru, že naše malá země potřebuje bojeschopnou armádu jako sůl a tu nezískáme tím, že budeme na veterány ostentativně kašlat. Tím o sobě říkáme, že si neceníme odvahy a nebudeme bojovat. To je ovšem katastrofální politický signál, nemyslíte?

Měl jste možnost poznat v EP nějaké zajímavé programy na podporu novodobých veteránů, ať již v rámci dotačních programů nebo z nějaké unijní země?

Dosud ne, jsem úplně na začátku svého snažení, snad mi to přiznání prominete.

Stal jste se patronem projektu ArmyHelp Spolku VLČÍ MÁKY - jak jste se o něm dozvěděl, co Vás zaujalo a jak se v něm hodláte angažovat?

Zaujal mne příběh chlapa. Odvážného muže, který se vrátil z misí a při pokusu začít žít normální civilní život, ztroskotal. To je námět na oskarový film, ale jak jsem pochopil, u nás se to běžně děje a nemáme dobře ošetřen způsob, jak tomu zabránit. Proto jsem se v té tématice začal přehrabovat a snažím se dozvědět víc.

Co budete dělat letos na Den veteránů?

Budu přednášet v sídle OSN v New Yorku o současné krizi v Evropské unii.