Psí známky pro každého a v kombinaci s online aplikací. Aneb o systému eBODY-ID.

 30. 03. 2017      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Toto je náš třetí článek o dog tags, ale tentokrát o jejich využití hodném 21. století. V zahraničí se identifikační štítky dávno rozšířily i mezi civilisty jako nosič základních informací pro nouzové případy. K dispozici jsou i u nás a zcela nově běží dokonce česká aplikace – online zdravotní karta – jež je s ID štítky propojena. Pojďme si ji tedy představit…

Kam si zapsat důležitou zdravotní informaci pro případ, že budu v bezvědomí?

Desítky let nazpět řešili otázku, jak upozornit na svůj specifický zdravotní stav, například diabetici, epileptici, silní alergici a podobně nemocní. Takovou informaci bylo kdysi možné zapsat do občanského průkazu, celkem zažité bylo mít ji uvedenou na lístečku zasunutém u dokladů, v peněžence, v náprsní kapse atp.

Protože zdravotní záchranáři, resp. nemocniční personál, potřebují znát identitu pacienta, jeho osobní věci prohledají (a pak bezpečně uloží). Ale to by si neměli dovolit laici, kteří mu poskytují první pomoc na ulici. Na druhou stranu, některé informace o zachraňovaném by se bývaly hodily i jim.

Proto – a už nejen chronicky nemocní – začali uvádět nouzové údaje na viditelných nosičích jako jsou náramky a přívěsky. Dnes není žádnou výjimkou vidět vojenské psí známky na civilistovi, jakkoli jde jistě také o demonstraci jeho military koníčku.

Náramky jsou každopádně vhodnější, protože je vysoce pravděpodobné, že s rukou pacienta bude zachránce, natož zdravotní personál, nějak manipulovat, takže si náramku spíše všimne.

Speciální ID náramky a aplikace „medical profile“

Velmi rychle se u nás uchytily BODY-ID náramky. Jednak nabízejí širokou paletu variant (od sportovních po elegantní), jednak i na malém štítku poskytují prostor pro rozsáhlé osobní sdělení, a dokonce i obrázek. Obvyklé tak je, že člověk uvede své jméno, telefon blízké osoby, stručnou informaci o svém zdravotním stavu…

body id

České náramky se pochopitelně inspirovaly v zahraničí. Asi nejrozšířenější systém v USA je MyID, dále America Medical ID, Road ID a řada dalších. Už na množství těchto programů, které si můžete snadno vygooglovat (ID bracelet), je zřejmé, že ve Státech se jedná o zaběhnutou a široce využívanou pomůcku při poskytování zdravotního ošetření.

V poslední době prakticky ke všem přibyly online aplikace, a to se týká také české (ovšem globálně funkční) varianty. Na štítku náramku tak může být zmínka, že se na jeho rubu nacházejí kódy pro rychlý přístup k podrobnějším informacím.

bodyid-zadni

Konkrétně zachránci přímo v terénu mohou odeslat kód na mobilní číslo, pročež obratem obdrží stručnou SMS např. ve tvaru:

„Jan Novák 1978. Med. Condition: Diabetes. Allergies: None. Contacts: Alena Nováková +420602602602, Petr Novák +420777703703. Insurance: VZP 7809222431. For more medical info visit www.ebodyid.com.“

Jak vyplývá, dalším krokem („for more medical info“) je podívat se do podrobné zdravotní karty na internetu. Ta může být velice užitečná vždy, když pacient nemůže o svém stavu komunikovat. Lékařům může trvat i déle než den, než se spojí s jeho praktickým/ošetřujícím lékařem nebo někým blízkým. Díky aplikaci se dozví vše potřebné hned.

e-body id

Co vše online karta obsahuje?

  • Osobní identifikační
  • Údaje o pojištění
  • Kontaktní údaje
  • Nouzové kontakty (na blízké osoby)
  • Alergie
  • Užívané léky
  • Absolvovaná očkování
  • Aktuální zdravotní stav
  • Prodělané nemoci a operace
  • Rodinná anamnéza
  • Kontakty na ošetřující lékaře
  • Přiložené dokumenty (např. závěť, odmítnutí darování orgánu, naskenované lékařské zprávy…)

Výhody a využití takového systému jsou zřejmé. Ocení je určitě každý, kdo cestuje do zahraničí. Dále kdokoli trpící nějakým onemocněním, o němž by měli zachránci a lékaři vědět od prvních chvíle. Také vyznavači adrenalinových sportů a aktivit realizovaných v odlehlejších oblastech, kde při poskytování laické a profesionální první pomoci dochází k časové prodlevě.

Všeobecně vzato systém eBODY-ID využije kdokoli, kdo chce své ošetření usnadnit, urychlit a vytvořit záložní řešení pro případy, kdy by lékaři neměli rychlý přístup k běžným zdrojům informací o jeho stavu.

Jednoznačně se zrychlí kontaktování blízkých osob, které si každý přirozeně přeje mít v případě potíží nablízku. Především se ale eliminuje riziko vystavení alergenům, které by mohly zdravotní stav masivně zhoršit.

Zdravotní profil si můžete založit zdarma na adrese www.ebodyid.com. (Unikátní kódy pro přístup třetích osob lze získat se zakoupením náramku.)

bodyid-jaktofunguje

 Autor: Redakce