Zajímavá slova a fráze, o nichž jste zřejmě nevěděli, že mají původ v armádě.

 07. 12. 2016      kategorie: ARMÁDA ČR    

Ve všech jazycích se setkáváme se slovními obraty, jejichž význam je nám srozumitelný, ale původ naprosto nejasný. Dost často žijí vlastním životem. Znát jejich původní význam je prevencí, abyste je nepoužili nevhodně a nebyli zasvěceným pro smích. Pár takových slovíček jsme pro vás tedy vybrali…

Deadline

Tohle slůvko asi dost často používáte jako poslední termín – třeba pro odevzdání nějakého pracovního úkolu. Ve skutečnosti je však jeho původ mnohem zlověstnější. Objevuje se zřejmě poprvé v knize History of Civil War (1868) jako termín pro čáru v zajateckém táboře. Ta byla asi 17 stop od plotu a její překročení znamenalo střelbu dozorce bez varování. Zatímco vy tedy v práci za překročení deadline dostanete nejvýše pojeb od šéfa, v zajateckých táborech se za tohle přešlápnutí platilo životem.

Murphyho zákony

Tenhle pojem známe všichni a někteří je dokonce sbíráme. V zásadě říkají, že když se může něco podělat, tak se to také podělá. Ale kdo byl ten Murphy? Byl to kapitán Edward A. Murphy, inženýr na americké letecké základně pracující na projektu MX981. Jeho asistent nainstaloval měřič přetížení G do testovací rakety, ten ale po testu ukazoval nulu. Kapitán Murphy komentoval práci svého asistenta slovy: „Když se něco dá udělat více způsoby, přičemž jeden z nich vede ke katastrofě, vždy se najde někdo, kdo si právě tento způsob vybere.“ Tato a podobné Murphyho hlášky se nejprve tradovaly po základně, posléze jejich princip začal bavit celý svět.

Blockbuster

Chodíte do kina na blockbustery? Míní se tím takové ty velkolepé filmy, které přilákají rekordní počty diváků. Ovšem i toto sousloví má zlověstný původ. Přišli s ním Britové během druhé světové války, když vyhodnotili, že 500ti librové pumy shazované na německá města mají nedostatečnou účinnost, takže vyvinuli pumy o hmotnosti 4000 liber, které už dokázaly srovnat se zemí celý blok domů.

Avant-garde

Avantgarda je termín vžitý pro umělecké hnutí první poloviny 20. století. Když o někom říkáte, že je avantgardní, zřejmě myslíte neotřelý, novátorský. Ale ve francouzštině to znamená před-gardou, resp. předvoj, takže šlo původně o označení průzkumných a úderných jednotek. Pokud byste narazili na veterána Cizinecké legie, zřejmě byste tedy měli každý o tom, co je avantgarda, poněkud jinou představu.

O.K.

A nakonec tu vyvrátíme jeden mýtus. Totiž, leckdo by mohl namítnout, že jsme zde neuvedli zkratku O.K., o níž se traduje, že vznikla z válečných denních hlášení, kdy označovala dobrou zprávu „zero killed“. Jenže, jak ukázala pátrání historiků, původ je jiný. V polovině 19. století přišlo autorům amerických satirických plátků vtipné komolit anglický pravopis. A tak z „all correct“ vytvořili „Oll Korrekt“. Pravda, stalo se tak krátce před Občanskou válkou, takže nelze vyloučit, že takto vytvořená zkratka O.K. pak získala na oblibě právě díky hlášení o nula padlých, ale svůj původ zkrátka ve vojenském slovníku nemá.

A to je pro dnešek vše, pokud vám to přišlo zajímavé, tak nám do komentářů tady na webu nebo na facebooku pište náměty na další, zejména pak česká, slovíčka s vojenským původem, připravíme z nich další „jazykové okénko“.

 Autor: Redakce