Falešné weby armády, policie, hasičů... vedení resortů evidentně netrápí

 06. 11. 2014      kategorie: Politické vize, koncepce, strategie    

S doménami se kšeftovalo vždy, přesto je fascinující, že některým spekulantům prochází zneužívání názvů státních institucí. Klidně by na doméně www.ministerstvoobrany.cz mohla být porno stránka, „naštěstí“ je tam jen reklama na online hru. Doména ovšem také dávno mohla patřit skutečnému Ministerstvu obrany ČR.

Vyzýváme čtenáře k proklikům na adresy www.hasici.cz, www.armadaceskerepubliky.cz, www.armadacr.cz nebo www.policieceskerepubliky.cz – zobrazí se stránky, které se tak trochu tváří jako oficiální, ale samozřejmě nejsou. O tom, že dokážou návštěvníka dokonale zmást, svědčí skutečnost, že provozovatel armádní domény dokonce před pár lety drze zkontaktoval Ministerstvo obrany ČR, zda by mu mohl přeposílat k vyřízení dotazy občanů, jež mu tito v domnění, že jde o pravou stránku, zasílají.

 Falešný web armády na www.armadaceskerepubliky.cz
Falešný web armády na www.armadaceskerepubliky.cz 

To jistě v případě adresy www.ministerstvovnitra.cz nehrozí, protože návštěvníka přesměruje na web, na němž snad každý někdy byl (ač to nerad přiznává), a to Blesk.cz! Sem ostatně směřuje i www.poslaneckasnemovna.cz, kdežto takové www.ministerstvodopravy.cz nabízí povinné ručení. Že v dobách, kdy byl internet v plenkách, nedisponovaly státní instituce odborníky, kteří by briskně zakoupili veškerá příhodná doménová jména, jim nevyčítejme. Ale proč se s tím nic nedělá ani dvacet let poté?

Nevím, jak jinde, ale na Ministerstvu obrany ČR jsme se dříve touto problematikou zabývali v rámci (dnes již zrušeného) oddělení internetu. Sepsali jsme podobné domény, které byly ještě volné, aby je úřad mohl zakoupit. Díky tomu tak třeba www.vojenskezpravodajstvi.cz nebo www.vojenskapolicie.cz dnes směřují na pravý web Army.cz. Na druhé straně, třeba www.aktivnizalohy.cz ministerstvo koupilo, ale o rok později i přes mé urgence nechalo propadnout. Samozřejmě k zodpovědnosti hnán nikdo nebyl.

Co se týče domén armadaceskerepubliky.cz a ministerstvoobrany.cz, kontaktovali jsme jejich tehdejší držitele a jednali o odkoupení. Řekli si asi o čtyřicet tisíc, tak jsme se obrátili na advokátní kancelář, která stála za o pár let starším precedentním rozsudkem nad tehdy falešnou doménou www.justice.cz. Úspěšně ji napadlo Ministerstvo spravedlnosti ČR a spravedlnosti se také dočkalo. Tento postup na Ministerstvu obrany ČR tehdy neprošel, neboť jeho vlastní právníci si netroufali a soukromá advokátní kancelář se zdála drahá – navzdory tomu, že náklady řízení by pak platil ten, kdo prohraje, což s pravděpodobností hraničící s jistotou měl být spekulant.

 Falešná stránka hasičů na www.hasici.cz
Falešná stránka hasičů na www.hasici.cz 

Čas plynul a tehdejší držitel domény ji přeprodal jiné osobě, která se překvapivě nezachovala jako spekulant, nýbrž se na ministerstvo obrátila s dobrou vůlí přeprodat doménu za cenu kryjící její „náklady“, a sice 5000 Kč. Byla to vlastně také naše práce (myšleno oddělení internetu), neboť jsme původního spekulanta drželi občasnou e-mailovou komunikací v jistotě, že požadované peníze nikdy nedostane, a v nejistotě, že jej kdykoli zažalujeme a uspějeme. Není divu, že se domény pod cenou zbabil a nový majitel chtěl po zjištění rizik udělat totéž.

Ó, jak jsme si tehdy mnuli ruce, že jsme v té přetlačované uspěli. Jenže Ministerstvo obrany ČR selhalo, zodpovědní manažeři naše doporučení a urgence ignorovali a raději tak dál trpí všelijaký obsah, který se na této doméně celou dobu střídá. ...A co z toho plyne? Pro všechny ty státní instituce, jejichž doménové aliasy směřují bůhví kam, vůbec nic.

medajlonek_paskova

Falešný web armády na www.armadaceskerepubliky.cz
Falešná stránka hasičů na www.hasici.cz