Fenomén Military Skull Art - vyobrazování lebek: Jolly Roger-Totenkopf-Punisher

 29. 11. 2016      kategorie: ARMÁDA ČR    

Ať se to někomu líbí, či ne, lidská lebka je tak silný symbol, že ji s oblibou kreslí už děti. Speciálních významů pak nabývá na bojišti. V článku se pokusíme tento fenomén zmapovat až do současnosti, kdy jsou Irák a Afghánistán posety znakem komiksového „Kata“.

Symbolika lebky

S uměleckým ztvárněním nebo i používáním pravých lebek se setkáváme snad u všech národů a kultur. Významy jsou přitom široce srozumitelné: Pomíjivost fyzického světa, koloběh života a smrti. Mystická smrt ega a znovuzrození. Také ovšem vitalita a inteligence. A samozřejmě strach ze smrti či úcta k těm, kdo už odešli na „věčnost“…

…Je tedy zcela pochopitelné, že lebky a válečníci patří k sobě, stejně jako lebky a šamani. Jedni životy berou a pokládají, druzí zachraňují a obětují. Piráti, k nimž se dostaneme v dalším odstavci, se řídili heslem „pod jednou vlajkou sloužíme, pod jednou vlajkou zemřeme,“ což nás přivádí kromě pomyšlení na smrt také k loajalitě a odhodlanosti položit život za bratrstvo…

jolly roger

Lebka v nás zkrátka evokuje směs významů, které ve své podstatě nejsou zlé, naopak od nich můžeme plynule přejít k termínům jako chrabrost, bratrství, odvaha, čest.

Jolly Roger – od pirátů k ponorkám

Jednoznačně nejpopulárnějším způsobem vyobrazení lebky, který je všem srozumitelný už od dětských let, je pirátská vlajka. Na černém pozadí se nachází lebka a pod ní (někdy i za ní) zkřížené hnáty. V angličtině se tomu říká Jolly Roger, což ovšem původně bylo označení pro „vysmátého lehkoživku“ (jistě, to by povaze piráta odpovídalo).

Nejpozději od počátku 18. století takto někteří piráti pojmenovávali své lodě. A na nich vlály vlajky, které kombinovaly nejrůznější symboly: kostlivce probodávajícího kopím srdce, lebky a pod nimi zkřížené hnáty, místo hnátů též zkřížené šavle, případně ruku držící šavli… Současně se tehdy používal název Old Roger, což bylo označení pro ďábla, ovšem ujal se více termín Jolly Roger a zůstává dodnes.

Na mořích zavlál opět za první světové války, kdy se na scéně objevily ponorky, jejichž taktika boje byla chápána jako poněkud nečestná, takže připomínala pirátství. Posádka britské HMS E9 se s takovým stigmatem vyrovnala jednoduše – k pirátské tradici se otevřeně přihlásila vyvěšením vlajky Jolly Roger, a sice na oslavu potopení německého křižníku. Přidalo se k ní pak několik dalších britských ponorek.

Totéž se opakovalo po vypuknutí druhé světové války – britské ponorky měly po potopení nepřátelského plavidla, resp. úspěšné patrole, nárok při návratu vyvěsit pirátskou vlajku. To se naposledy podařilo ještě ve válce o Falklandy! Jolly Roger zůstává symbolem britské ponorkové flotily dodnes (na fotce jsou u lebky vyobrazeny tomahavky – na znamení vypálení střel Tomahawk). A snad ještě zajímavost – během druhé světové války směly Jolly Roger používat také polské ponorky.

tomahawk jolly roger

Totenkopf – nejen symbol SS

Umrlčí lebka se zkříženými hnáty v pozadí se v pruské armádě užívala nejpozději od 18. století, a sice pro husary Tělesné stráže, kteří nosili černé uniformy a byli jakousi elitní jednotkou. Za první světové války tento symbol užívaly také některé elitní jednotky německé armády. Na sklonku války se k nim přidali plamenometné oddíly a tankisté.

Ve 30. letech se nacističtí funkcionáři snažili zajistit jednotkám SS prestiž, takže je vybavili odznaky, které do té doby patřily elitním vojákům. A to doslova – používali nejprve zásoby původních pruských odznaků. Teprve když docházely a bylo nutné objednat tisíce nových, částečně se změnil jejich vzhled – lebky dostaly spodní čelist, kterou dříve neměly.

Není asi třeba dodávat, že nejen tuto konkrétní podobu, ale umrlčí lebku všeobecně, využití pro nechvalně proslulé SS zdiskreditovalo. Což je svým způsobem škoda. Vždyť tento symbol používal za první světové války také 1. úderný prapor čs. legií v Rusku (foto VHÚ), popřípadě polští husaři za války se SSSR. Naopak dnes lze vídat umrlčí lebku spíše jen u jednotek z amerických kontinentů, které nejsou negativními konotacemi (SS) tolik zatíženy.

1-1-uderny-prapor-cs-legii-v-rus

Punisher – nejrozšířenější válečná lebka dneška

Pokud byste se prošli Irákem a Afghánistánem, zřejmě byste nejen na výstroji vojáků, ale také na kdejaké zídce uzřeli nasprejovaný znak lebky, který nosí na prsou marvelovský komiksový antihrdina Frank Castle, alias Punisher. Její vyvedení na tričkách a výšivkách seženete prakticky v každém armyshopu a není pochyb, že jej popularizovali právě vojáci. Ale jak se dostal do jejich obliby?

Frank Castle je podle originální komiksové předlohy z poloviny 70. let bývalým příslušníkem Námořní pěchoty, samozřejmě se speciálním výcvikem a bojovými zkušenostmi, jemuž mafie zmasakruje rodinu, protože náhodně viděla, co neměla. Frankovi z toho krapet přeskočí, pomstí nejen svou rodinu, ale dál bere do rukou spravedlnost a masakruje všechny kriminálníky. On se nemstí, on trestá.

Komiks je tedy nadmíru populární mezi příslušníky amerických ozbrojených sil, protože hlavní hrdina je jedním z nich. Symbol Punishera používá zejména NAVY SEAL Team 3, jehož příslušníkem (a velkým fandou komiksu) byl i Chris Kyle (takže znak použil i do loga své soukromé firmy), a dále 24. pěší pluk. Ten byl nasazen v operaci Irácká svoboda v roce 2004 a symbol sprejoval na objekty, v nichž zabil nepřátelského bojovníka.

deuce-four-picture punisher

Závěrem...

Těžko z používání lebek ve vojenském prostředí něco vyvozovat. Určitě by neměly vyvolávat pohoršení. Na druhou stranu, než si někdo připne jakoukoli lebku, měl by její význam znát a vědět, která jednotka ji používá a proč. A poslední rada - není všechno lebka, co se třpytí. Viz znak oddílu pozemní podpory 274. letky USMC, který si "Punishera" udělal z Iron Mana, což působí opravdu divně.

ironman punisher