Izrael: Monitoring událostí (VI. díl)

 20. 08. 2014      kategorie: Izraelská škola proti terorismu    
  • 12. srpna začal druhý den příměří. Na západním břehu Jordánska explodovala výbušnina vedle vozidla IDF. Výbuch způsobil pouze materiální škodu. Téhož dne odsoudila Organizace islámské spolupráce Izrael za válečné zločiny a vyzvala Izrael k ukončení agrese proti palestinskému lidu. Egyptská média informovala o tom, že egyptské bezpečnostní síly zajistily raketomety směřované na Izrael, a to v severní části Sinajského poloostrova.
  • Ve středu 13. srpna uvedl zmocněnec Organizace pro osvobození Palestiny v Íránu, Salah al-Zawawi, že vyhlazení Izraele začalo a odpor musí nadále pokračovat. Téhož dne zemřelo při demontáži izraelských raket v Pásmu Gazy šest osob včetně italského novináře (Simone Camili), který pracoval od roku 2005 v Associated Press. Dvě hodiny před koncem příměří byly odpáleny na Izrael další rakety. Hamás odmítl zodpovědnost za tyto útoky a navíc uvedl, že je připraven prodloužit příměří o dalších pět dní. Jedna z raket zasáhla město, které se nachází na území Pásma Gazy a Egypta poblíž Rafáhu. Jedno dítě ve věku 13 let bylo zabito a další dvě děti ve věku 8 a 2 let byly zraněny.
Foto: Místo demontáže raket (zdroj: TWITTER.COM)
  • Následující den IDF odpověděly na útoky Hamásu. Teroristická organizace útoky odsoudila a její navíc představitelé uvedli, že Izrael hrubě porušil příměří, za což ponese následky. Podle médií byla izraelská vláda o příměří pozdě informována, díky čemuž došlo útokům na severní část Pásma Gazy. Jednotliví ministři se dozvěděli o příměří až z palestinského tisku. Během dopoledne však pokračovaly útoky také ze strany Hamásu. Kvůli násilným nepokojům ve východní části Jeruzaléma bylo přes noc zatčeno 52 osob. V posledních týdnech už to je přes 600 osob.
  • V 39. dni Operace Ochranné ostří neboli Operation Protective Edge (15. srpna) se uskutečnilo několika hodinové zasedání izraelského kabinetu o prodloužení příměří, ovšem bez žádného zásadního rozhodnutí. Během dne probíhala jednání i v Kataru. EU se mezitím nabídla, že se ujme role ochrany hraničních přechodů v Gaze s cílem zabránění nelegálním tokům zbraní. Libanonská televize zveřejnila záběry teroristické organizace Hamás, na nichž z podzemních tunelů připravuje rakety k odpálení na Izrael, a to během údajného příměří (viz video níže). Úřad OSN pro koordinaci humanitární činnosti (OCHA) vydal atlas satelitních snímků zničených míst v Pásmu Gazy (dokument můžete naleznout zde).
Video: Příprava útoků teroristické organizace Hamás během příměří (zdroj: YOUTUBE.COM)
  • 16. srpna uvedly Islámský džihád a Hamás, že pokud nebude Izrael akceptovat jejich požadavky, může se připravit na vyhlazovací válku. Člen palestinské delegace uvedl v ranních hodinách, že není větší než 50 % šance na to, aby jednání skončila příměřím. Celkově během konfliktu zemřelo 1 976 Palestinců a 67 Izraelců. Izraelská strana uvedla, že 750–1 000 obětí na straně Gazy jsou členové Hamásu. Hamás celkově podle IDF odpálil přes 3 000 raket. Katarská strana se rozhodla darovat každému vlastníkovi zničené nemovitosti v Gaze 1000 USD.
  • Dne 17. srpna uvedl vyšší izraelský úředník, že není jisté, jestli bude příměří prodlouženo, a podle dalších informací jsou jednání na pokraji zhroucení. Podle Channel 2 byly nalezeny další podzemní tunely vedoucí z Gazy do Izraele. To však IDF po kontrole následující den vyvrátily.
  • I přes velmi pesimistické zprávy v médiích o možném ukončení příměří byla podepsána 18. srpna další dohoda o prodloužení příměří, a to na 24 hodin. Zástupci Hamásu však uvedli, že v průběhu jednání doposud nedošlo k žádnému výraznému k pokroku.

Zdroje: www.timesofisrael.com, eretz.cz

L. Jiráček

 Autor: Luděk Jiráček