Kde po světě máme české vojáky: Operace Active Fence v Turecku

 28. 11. 2014      kategorie: Politické vize, koncepce, strategie    

Operace Active Fence probíhá v jedné ze členských zemí Severoatlantické aliance v Turecku. Ze členských států NATO má Turecko druhou největší armádu, přesto ale potřebuje pomoc při obraně svého území kvůli konfliktu v Sýrii a Iráku.[1]

Foto: Čeští vojenští specialisté na cestě do Turecka (zdroj: ARMY.CZ)
Foto: Čeští vojenští specialisté na cestě do Turecka (zdroj: ARMY.CZ) 

Proč je operace potřeba?

Na konci roku 2012 požádala Ankara o pomoc při vzdušné obraně svých jižních hranic se Sýrii. Aliance žádosti vyhověla vysláním jednotky protivzdušné obrany z Německa, Nizozemska a Spojených států vybavené systémy protivzdušné obrany Patriot. Tehdejší generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen v reakci na žádost uvedl: „Tento krok zdůrazňuje obavy Ankary, že situace na hranicích by se mohla rychle zhoršit. NATO je zcela odhodlané k odstrašení jakékoli hrozby a k ochraně turecké územní celistvosti.“[2] 

V sousední Sýrii totiž od března 2011 probíhaly prorežimní demonstrace a celá situace postupně eskalovala do občanské války. Do dnešních dní se dlouholetý diktátor Bašár al-Asad nevzdal moci. Konflikt je o to komplikovanější, protože opozice je velmi roztříštěná od umírněných skupin požadujících demokratičtější vládu po extremisty snažící se o vytvoření čistě islámského státu podle práva Šaría. Nejznámější z nich je islámská teroristická organizace Islámský stát.

České působení na základně Incirlik

Česká republika se do této operace zapojila v první polovině roku 2013, kdy čtyři naši vojáci zajišťovali satelitní, hlasové, datové a video spojení holandské jednotky Patriot s velitelstvím NATO v německém Ramsteinu.[3] Přestože to byl první úkol svého druhu, čeští vojáci ho splnili se ctí. "Jejich mise byla velmi úspěšná. Mám informace od holandského velitele, že veškeré systémy velení a řízení po dobu působení naší jednotky fungovaly bez problému a naši vojáci byli hodnoceni jako dobří specialisté," uvedl první zástupce náčelníka generálního štábu generálmajor Miroslav Žižka.[4]

Foto: Čeští vojáci v operaci Active Fence se seznamují s holandským systémem Patriot (zdroj: ARMY.CZ)
Foto: Čeští vojáci v operaci Active Fence se seznamují s holandským systémem Patriot (zdroj: ARMY.CZ) 

Na půl roku od nás převzala úkol litevsko-slovenská jednotka, ale letos v září se naši vojáci do Turecka vrátili. V současné době česká mise zajišťuje podporu opět pro holandskou jednotku Patriot dislokovanou v Adaně na americké letecké základně Incirlik.[5] Přestože současná situace v Sýrii a Iráku je velmi kritická, oblast jižní Turecké hranice je poměrně stabilní. „Na základě informací, které získáváme na pravidelných poradách s příslušníky americké, holandské a německé armády, je možné říci, že situace na hranicích se Sýrií je relativně klidná a plně pod kontrolou turecké armády. Jediným problémem je velký příliv uprchlíků ze Sýrie,” uvedla velitelka české mise v Turecku nadporučice Michaela Čuříková.

Foto: Incirlik Air Base - takové menší město (zdroj: CENTERARNEWS.COM)
Foto: Incirlik Air Base - takové menší město (zdroj: CENTERARNEWS.COM) 

Jak vypadá takový život na americké základně?

Na to, jak vypadá život na vojenské základně odpověděla npor. Čuříková, „že se americká armáda snaží poskytnout všem maximální zázemí a vybavenost celé základny je výborná.“ Základna podle ní připomíná malé městečko, jsou tam obchody i rodinné domky pro americké vojáky. Nechybí ani kino nebo knihovna. A aby se američtí vojáci cítili alespoň trochu jako doma, stravovací zařízení jim umožňuje si vybrat ze široké škály jídel vařených především ze surovin dovážených ze Spojených států. „Spousta amerických vojáků je zde i se svými rodinami,” dodává npor. Čuříková.

 medajlonek_stverkova 


[1] Syria 'no-fly zone' not being considered: NATO general. Yahoo news. [cit. 2014-11-28]. Dostupné z http://news.yahoo.com/syria-no-fly-zone-not-being-considered-nato-113821988.html. 

[2] Pošlete nám střely Patriot, požádalo spojence Turecko. Natoaktual.cz. [cit. 2014-11-28]. Dostupné z http://www.natoaktual.cz/turecko-zada-o-rakety-patriot-d2v-/na_zpravy.aspx?c=A121122_122656_na_zpravy_m00.  

[3] Návrh závěrečného účtu státního rozpočtu České republiky za rok 2013 kapitola 307 – Ministerstvo obrany. Praha 2014. Dostupné z http://www.mocr.army.cz/scripts/detail.php?id=7996. 

[4] Čtyři spojaři převzali ocenění za působení v operaci Active Fence. Oficiální stránky Armády ČR. [cit. 2014-11-28]. Dostupné z http://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/ctyri-spojari-prevzali-oceneni-za-pusobeni-v-operaci-active-fence-83706/. 

[5] Turecko (Active Fence). Oficiální stránky Armády ČR. [cit. 2014-11-28]. Dostupné z http://www.mise.army.cz/aktualni-mise/turecko/turecko-active-fence-101600/. 

 Autor: Iva Štverková

Foto: Čeští vojáci v operaci Active Fence se seznamují s holandským systémem Patriot (zdroj: ARMY.CZ)
Foto: Čeští vojenští specialisté na cestě do Turecka (zdroj: ARMY.CZ)
Foto: Incirlik Air Base - takové menší město (zdroj: CENTERARNEWS.COM)