Místopředseda Svobodných: Zbraň patří každému rozumnému člověku!

 24. 02. 2016      kategorie: Politické vize, koncepce, strategie    

Uplynul právě rok od střelby v Uherském Brodě. A tak ze všech  stran slyšíme, jak je nutné, kvůli tomuto ojedinělému případu, zpřísnit legislativu a legální držení zbraní zkomplikovat. O totéž se nyní z jiných důvodů pokouší EU. František Matějka, místopředseda strany Svobodných, to považuje za politicko-korektní stupiditu. Více jsme se ho zeptali v rozhovoru.

Proč se mnozí evropští i tuzemští politici bojí ponechat občanům právo na držení zbraně?

Je to další díl do mozaiky sociálního inženýrství, budujícího nového euroobčana. Nepodařilo se to dotáhnout do konce Hitlerovi ani Stalinovi, tak to teď zkouší současná elita přes Evropskou komisi. Když chtějí například tzv. harmonizovat v zájmu jakéhosi všeobecného blaha a zdánlivého falešného bezpečí lidí v jednotlivých státech civilní zbraňovou legislativu, dělají z občanů ve skutečnosti ještě větší ovce.

Politici se více než terorismu bojí občanů, kteří by jim jednou mohli vyprášit kožichy za hospodářský, kulturní a zejména morální úpadek v Evropě. Místo toho, aby byli vděční, že občané se chtějí v případě nouze postarat sami o sebe, bojí se jich a chtějí řídit jejich životy a mít je pod kontrolou. Každá vláda by přitom měla dělat vždy všechno pro to, aby v případě dosažení bodu zlomu stáli občané na její straně a ne proti ní.

Západní státy se kasají demokratičností, ve skutečnosti jsou v tomto směru většími uzurpátory než středoevropské země. Čím si to vysvětlujete?

Jo, jsou. Současná elita, která nás dovedla chybnou zahraniční politikou zasahování v cizích státech Afriky a Blízkého východu do doby permanentního konfliktu, velmi dobře ví, že by zbraně mezi lidmi mohly sloužit také k obraně před státní mocí, která selhala a sebrala jim jejich svobodu. A svobodu státní moc neuděluje. Svobodu může každá státní moc už z principu věci občanům jen sebrat.

Pokud se vláda bojí občanů a chce omezit jejich přirozené právo na zbraň, pak vládne blbě. Stačí se podívat na ty veletoče například v Německu, Francii nebo Velké Británii. Pokud se někdo domnívá, že odzbrojení občanů přinese větší míru bezpečí, je blázen.

Nicméně i čeští vládní politici reagují až hystericky na událost v Uherském Brodě. Pomohlo by něčemu zpřísnění testů a zkrácení platnosti zbrojního průkazu, jak navrhuje Ministrstvo vnitra?

To, co se událo v Uherském Brodě, byl exces jednotlivce. Pokud chce někdo kvůli excesu a selhání jednotlivce plošně šlapat po všech, pak by mohl rovnou zakázat auta, kuchyňské nože, kladiva nebo lešenářské trubky. Takových mrtvých při jejich použití, ne?

V naší zemi máme 300 tisíc držitelů zbrojního průkazu. To je bezkonkurenčně největší skupina lidí, která je do posledního zároveň netrestaná a bezúhonná. Hysterie kolem toho případu odvádí pozornost od skutečnosti, že vždy existovali, existují a na věky budou existovat lidé, kteří inklinují k násilí a selžou. Neexistuje zákon, který by je vymazal z povrchu Země. Proti takovým se prostě vždy musí postavit jiný, který neselže.

František Matějka

Proč by podle Vás nemělo být právo na držení zbraně nijak výrazně omezováno?

Držet zbraň považuji za základní právo a svobodnou volbu občana. Nevidím důvod, aby bylo podmíněno jen ohrožením života a zdraví. V drtivé většině případů o zákonech rozhodují lidé, kteří nemají osobní zkušenost s věcmi, o kterých hlasují. Já jsem ve svém životě “použil” jako civil palnou zbraň třikrát. Dvakrát jsem zachránil někoho úplně cizího před pokračováním útoku a jednou jsem odvrátil útok proti mně. Ve dvou případech útočníci utekli a v jednom jsem předal pachatele policii a svědčil u soudu.

Takových případů byly zcela jistě tisíce, jenže se o nich nepíše. Představte si, že by existovala veřejná statistika, kdy použití zbraně civilistou jen jejím vytažením odvrátilo spáchání trestného činu. Okamžitě by na nás ostatní občané koukali jinak. Místo toho se dozvíme o jednom či dvou excesech a politici podlehnou volání médii zmasírovaného lidu. Pokud jde o princip, nemívají hysterické snahy politiků o zpřísnění různých pravidel daleko k Hilsneriádě.

Hodně občanů nyní minimálně zvažuje pořízení zbrojního průkazu kvůli obavám z vývoje Evropy, imigrační krize. Leckdo říká, že jde o řízenou invazi. V tom případě mě napadá otázka, zda se nezačnou vyzbrojovat právě uprchlíci v Evropě?

Zaprvé nejde o uprchlíky, ale o imigranty. A to je úplně jiné hřiště a ta hra má úplně jiná pravidla. Zadruhé přicházejí někteří imigranti přes nehlídané hranice ozbrojení už teď, byť ne palnými zbraněmi. Ty kontroly, které silové složky stihnou udělat, hovoří za vše. A pokud jde o možnost opatření si palných zbraní imigranty v Evropě v době, kdy řada tajných služeb jednotlivých států systematicky upozorňuje politiky na infiltraci teroristů do migrační vlny, pak je to jen otázkou času.

V každém případě si však pořídí zbraně nelegální. Zpřísněná zbraňová legislativa se jich samozřejmě nijak nedotkne, ba naopak jim poskytne výhodu. Pokud by při spáchání teroristických útoků například ve Francii, nebo i při útoku v Uherském Brodě, měli ostatní lidé zbraně, bylo by méně mrtvých.

Jak dlouho máte zbrojní průkaz?

Druhý mám od roku 2008. S prvním jsem se dostal do kategorie nežádoucích a měl jsem tříletou pauzu. Spáchal jsem totiž nepředstavitelný zločin, když jsem si v době papírového skládacího zbrojního průkazu nevšiml o cca týden doby jeho platnosti. Byl jsem to pořád já, nikomu jsem nic neprovedl, v té době už dvakrát se zbraní v ruce pomohl někomu jinému, ale neměl jsem razítko na správném místě ve správné době.

Platnost toho současného mám do roku 2018 a už si to hlídám, abych snad nebyl opětovně státní mocí odzbrojen z důvodu formální absence nějaké novodobé bumážky.

Jaké zbraně držíte? Máte nějakého favorita?

Někdy v první polovině devadesátých let to byly Astra v ráži 9mm Luger a revolver Arminius na malorážkové 22 LR. Dnes držím a nosím samonabíjecí Glock, vzor 23, ráže 40 S&W, a jako druhou zbraň mám revolver Manurhin, vzor MR 88DX, ráže 357 Magnum. Mám palné zbraně k jedinému účelu a tím je ochrana života, zdraví a majetku. Favoritem je pro mě Glock 23. Plní účel a to je hlavní. Ostatně palná zbraň není ničím jiným, než věcí sloužící k nějakému účelu, stejně jako auto, tužka, klíče nebo kartáček na zuby.

Vedete v duchu svých zásad a zkušeností také své děti?

Samozřejmě. Od malička děti doma učíme mít v úctě lidský život a respekt ke zbraním. Je to součást výchovy k odpovědnosti za svůj život. Pomocnou ruku nakonec v nouzi člověk najde na konci vlastní paže. Nevidím jediný důvod, proč by děti neměly vycházet do života s vědomím, že když dojde na lámání chleba, budou na tom místě téměř jistě samy. Žádná falešná sdílená odpovědnost nebo solidarita se konat nebude. Takový život vždy byl, je a bude.

František Matějka s dětmi

František Matějka učí své děti respektu ke zbraním