Největší úlet ruské propagandy: Snaží se destabilizovat ČR separací Moravy.

 24. 04. 2015      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Že zde působí řada evidentně proruských portálů, se už delší dobu ví. Jenže přišel další strategický level, ovšem úrovně okresního přeboru – Moravská informační kancelář www.mikan.cz – fakt síla. K smíchu, ale taky na trestní oznámení.

Této anomálie jsme si všimnuli na základě článku z 12. dubna Českoslovenští záložáci řekli, že nebudou bojovat proti Rusku. Úvod je opravdu zajímavý: „Zástupci čtyř nevládních organizací najednou, ČSLA, PS, WWII a NSS kombinování záložníků a důstojníků z České republiky a Slovenska, vydali veřejné prohlášení. V něm oznámili, že jsou připraveni bránit svou vlast, ale v žádném případě se nebude podporovat válku NATO proti Rusku.“

Článek mimo jiné tvrdí, že „Destruktivní chaos a zoufalství dominují společnosti,“ ale jemu samému dominují chyby ve skloňování snad v každém souvětí. Kromě vymyšlení čtyř nevládních organizací viz výše těmto vkládá do úst: „Z tohoto důvodu , my   českoslovenští vojáci v záloze, vědomy naši vojenské přísaze, potvrzujeme, že je třeba chránit naše lidi. Jednoznačně odmítáme účast v řadách agrese NATO proti Ruské federace nebo dalších slovanských národů.“

A závěr Moravské informační kanceláře? „V reakci na toto memorandum se v západních sociálních sítích vede  vzrušená debata, při níž část Evropanů podpořila československé vojáky v záloze, zatímco jiní podpořili postoj NATO a vyjádřili čin  záloh jako "netolerantní" a dokonce  byli "šokováni". Zdroj: www.rusvesna.su“. Mno, jediná vzrušená debata, kterou tu teď povedeme, bude o těžké demenci ruských propagandistů.

Web MIKAN je nicméně podobných perliček plný. Nadpisy jiných článků namátkově: „Dolar brzy padne“ nebo „Tisíce polských antikomunistických motorkářů vzkazují Nočním vlkům, že je v Polsku ochrání a poskytnou bratrskou pohostinnost.“ Nechybí ovšem ani domácí zprávy: „Zachráněná Olomouc mění kouče, Fialu nahradí zkušený Venera,“ nebo mezinárodní: „Írán vyzval Rusko, Čínu a Indii, aby se sjednotili proti NATO“ či „Srbský prezident prohlásil, že nejen on, ale i srbští vojáci se zúčastní slavnostech Vítězství v Moskvě.“

Tento web snese srovnání s Rádiem Jerevan a ITAR-TASS. Vypadá to jako trapárna, na druhé straně není dobré portál podceňovat. Zcela zapadá do koncepce ruského informačního bojiště. Nebýt vyslovených úletů jako článek o memorandu československých záložáků, některé texty mohou působit naprosto věrohodně. Co je ovšem největší hnus, hraje se tu na notu moravského národovectví.

To bez skrupulí vyložil článek z 18. dubna ZŮSTANE MORAVA A SLEZSKO SOUČÁSTÍ ČESKÉ REPUBLIKY? s úvodem: „Československo se od svého založení stále zmenšuje či dělí na samostatné státy.“ Ne že by to vlastně nebyla pravda, ale ono zmenšování, na které se zde naráží, se nekonalo nikdy z vůle obyvatelsta Česka. Následuje otázka: „Vyštve pražská centralistická politika ze společného státu nakonec i Moravu a naše Slezsko? Obyvatelé Moravy a Slezska to sice nechtějí, ale dosavadní územní vývoj by tomu napovídal a centralistická politika pražského mocenského centra se v tomto směru skutečně činí.“ Tohle snad ruská propaganda opsala z článků nacistů vysvětlujících, proč se od nás vlastně nechtěli odtrhnout sudetští Němci. A patrně stejně byl masírován východ Ukrajiny proti Kyjevu.

Aby bylo „jasno“: „Vrátit samosprávu tomuto území, ač o ni obyvatelé tohoto, po všech stránkách samostatného území aktivně usilují už téměř 70 let, pražské mocenské centrum zřejmě v plánu nemá“ a dále se dozvídáme, že za tím vším stojí název Česká republika „poplatný Husákovu režimu podporovaného komunistickým režimem SSSR, a za Husákovy vlády vzniklé federaci, která také ignorovala potřeby Moravy a Slezska.“ Podepsána Věra Bohumila Jandourková. Doprovozeno obrázkem s podivným názvem (zobrazí se při stahování) První_Československá_republika_do_1928. Wtf?

Takže máme tu opravdu hloupý, ale současně nebezpečný proruský propagandistický portál, který oproti těm ostatním ještě staví na moravsko-slezském separatismu, k čemuž ohýbá naši historii i jazyk. Takhle nějak to asi začalo na Ukrajině. Portál jsme samozřejmě nahlásili příslušným specialistům.