OVERHEAD PRAGUE 2015: Mezinárodní experti na drony již brzy v ČR

 04. 10. 2015      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Overhead Prague je událost, která propojuje různé světy dronů – od aplikací pro nejrůznější účely, technické novinky na trhu až po zábavu. Proběhne v pátek 16. a v sobotu 17. října.

Pátek bude věnován především tématům z oblasti průmyslových aplikací, přes filmovou produkci, po využití dronů v zemědělství a k ochraně životního prostředí. Úvodní slovo bude mít zástupce českých výrobců a vývojářů Martin Kaftan z firmy Robodrone.

Technické novinky z oblasti dronů přijedou představit experti, kteří stojí v čele nejnovějších univerzitních výzkumů: Gábor Vásárhelyi z robotické laboratoře CollMot Robotics Ltd. v Maďarsku, která dodává služby a aplikace vztahující se k jednotlivým či skupinovým na dálku pilotovaným letadlovým systémům, a Max Kriegleder zastupující Institut pro dynamické systémy a kontrolu pod ETH Zurich, což je jedna z předních mezinárodních univerzit pro technologii a přírodní vědy ve Švýcarsku.

O dronech, které chrání divokou zvěř nebo dokážou vysázet několik bilionů stromů ročně, povypráví Martin Tengler – BioCarbon Engineering a Richard Van Deventer – Skycap.

S drony přišla nová doba v umění i zábavě. Je velmi vzrušující vidět videa, která nyní můžeme pomocí těchto bezpilotních letadel pořídit; s jejich využitím se naprosto mění možnosti kinematografie. Naprosto úžasné je také sledovat světelnou show s drony, které komunikují s tanečníky. O tom, že nové technologie jsou také zábava pohovoří hosté, jako je například: choreografka Nina Kov, která představí svůj unikátní projekt Dancing With Drones, Andreas Jalsovec přiblíží světelnou show s drony Spaxels, Jeffrey Martin předvede panoramatickou kameru Sphericam a David Sekanina s Mathie Noirot-Cossonem budou demonstrovat Fotokite, kterým pořizují fotky „ze shora”.

Součástí konference budou i rozhovory s tvůrci filmů, které jsou zařazeny v největší databázi profesionálních leteckých záběrů pořízených drony Airstoc. Pozvaní experti této společnosti zodpoví nejčastější dotazy z tohoto prostředí. Budou se promítat videoklipy, vyprávět příběhy ze zákulisí o tom, jak se takové snímky pořizují a jaká se při tom používá technika. Zároveň proběhne diskuze na téma trhu s leteckými snímky. Společnosti, které se přijedou podělit o své zážitky a zkušenosti, budou ROTOR CINEMA, HELIVR, COLDHOUSE COLLECTIVE, HORIZON AP a režisér a producent filmu „Antarctica“ pořízeného dronem KALLE LJUNG.

Ve večerních hodinách se bude premiérově promítat film „HUMAN“. Pět let po velice úspěšném filmu „Home“, který shlédlo více než 600 milionů lidí po celém světě, vytvořil Yann Arthus-Bertrand další výjimečný celovečerní film. Snímek je unikátní tím, že se skládá z výpovědí lidí, kteří se do kamery svěřují se svými životními příběhy, a ty se prolínají s neuvěřitelnými leteckými záběry. Film se bude promítat v plné prodloužené verzi (188 min.) ve vysoké kvalitě digitální projekce DCP. Digitálním partnerem filmu HUMAN je YouTube.

Od půlnoci pak poběží na velkém plátně ty nejlepší snímky z databáze Airstoc, například: Rotor cinema nebo Horizon AP.

Celý sobotní program je věnovaný závodům s drony a výstavě dronů a technického vybavení. Vše se odehraje v Mystic Skateparku na Štvanici v Praze 7. O závody se postará DRONE RACING BOHEMIA ve spolupráci s ROBODRONE.

Piloti budou prolétat závodní tratí pomocí závodních dronů velikosti 250 mm. Používají při tom pouze pohled kamery stroje. Záběry z dronu se přenášejí do brýlí FPV, které mají piloti nasazené, a zároveň na velké obrazovky, díky nimž sdílí adrenalinový zážitek také diváci. Tři piloti najednou prolétají okolo vlajek, skrze brány a musí dokončit závod co nejdříve, aby získali co nejvyšší počet bodů a zajistili si tak vítězství.

Program:

PÁTEK 16. 10.
- od 9:00 KONFERENCE (v anglickém jazyce)
- od 16:45 „GET HIGH" FILM FESTIVAL
- od 20:00 česká premiéra filmu „HUMAN"
- od 24:00 Midnight „Get High" Best of Airstoc
KDE: BIO OKO, Františka Křížka 460/15, Praha 7

SOBOTA 17. 10.
- od 10:00 do 16:00 ZÁVODY DRONŮ A EXHIBICE
- po celý den VÝSTAVA TECHNICKÉHO VYBAVENÍ A DRONŮ
KDE: MYSTIC SKATEPARK, Štvanice, Praha 7

Vstupné:

- páteční celodenní program: 250,- Kč / pro studenty zdarma

- AIRSTOC TALKS: 100,- Kč / pro studenty zdarma - promítání filmu „HUMAN“: 100,- Kč

Na akci je nutné se předem registrovat!

REGISTRACE: https://www.eventbrite.com/e/overhead-prague-2015-tickets-18510849449

- sobotní program je volně přístupný veřejnosti

 Autor: Redakce