Po roce je opět možné vydražit dřevěné vlajky pro veterány

 23. 11. 2022      kategorie: ARMÁDA ČR    

Spolek VLČÍ MÁKY pokračuje v dlouhodobém projektu #vlajkyproveterany a od pondělí 21. listopadu do pátku 16. prosince postupně vydraží čtyři dřevěné vlajky. Každá z nich je zasvěcena pomoci konkrétní osobě. Projekt započal v únoru 2020 a malé série vlajek, kterých je dohromady jen 30, vstupují do dražby jednou až dvakrát ročně. Aktuálně se draží vlajka číslo 16, která pomůže veteránovi s ALS.

Dražba má jednoduchá pravidla

Nabídka vlajek je součástí portálu Armyburza.cz, má svoji samostatnou sekci. Nová vlajka s příběhem, komu pomůže, se objeví vždy v pondělí. Zájemci přihazují minimálně po stokoruně. Nejvyšší nabídka učiněná do páteční půlnoci platí. Dražitel pak obdrží vlajku a samozřejmě i darovací smlouvu. Vážní zájemci se proto přehazují většinou až v pátek večer. Kdyby vítěz nabídku nakonec odvolal, byl by osloven druhý v pořadí. To se ale podle předsedkyně spolku dosud nestalo.

Není výjimkou, že na vlajku se skládá celý kolektiv, aby pak ozdobila klubovnu – vojenskou, motorkářskou… Už se také stalo, že se složili kolegové a vlajku pak předali tomu, pro koho se dražila. Spolek sice přísně zachovává anonymitu, ale nejbližší okolí podle příběhu pozná, o koho se jedná. „Dokonce se stalo, že vlajku vydražil pro zraněného vojáka jeho velitel,“ vzpomíná předsedkyně spolku Mirka Pašková.

Komu pomohou vlajky č. 16-19

Jako první (dražba končí 25.11.) je na řadě rotmistr E. K., který má odslouženo úctyhodných 26 let u průzkumníků, ze služby jej nedávno vyřadily neurologické potíže, jejichž příčinu lékaři nacházejí v neblahé nemoci ALS. Spolek mu chce urychleně pomoci s bezbariérovou úpravou koupelny. Další vlajka pomůže nadrotmistrovi O. A., který postupně odsloužil 20 let, zhruba půl na půl u státní a pak Vojenské policie. Ze služby jej vyřadil služební úraz páteře. Třetí vlajka by měla vynést finance na letní tábor pro tři sirotky a poslední vlajka z této série pomůže dalšímu bývalému vojákovi po služebním úrazu páteře. Příběhy příjemců a využití výtěžků jsou uvedeny v popiscích dražených vlajek.

Příběh vlajek pokračuje

Sérii 30 vlajek věnoval spolku Ondřej Sochůrek. Počítačový odborník se o víkendech odreagovával prací se dřevem, podobné vlajky znal z USA, a když vyrobil své české, hledal pro ně smysluplné využití. Oslovil „Vlčí máky“ a po krátké rozvaze vznikl projekt, jak by mohly získávat rychlou konkrétní pomoc. Průměrně se draží za cenu kolem 8000 korun, některé dražby nicméně vynesly i dvojnásobek. Na pomoc většině klientů spolek samozřejmě vynakládá více peněz, které získává především z prodeje vlčích máků do klopy, případně z dalších projektů, jako jsou charitativní běhy.

Pan Sochůrek od spuštění projektu dostává také mnoho soukromých poptávek, aby zhotovil dřevěné vlajky na zakázku. Před pár měsíci tak založil e-shop www.woodflag.eu, nepřekvapivě tam ale tu českou nenajdete. Tu můžete zatím stále jen vydražit ve prospěch českých válečných veteránů. V budoucnu se tam sice také objeví, ale pan Sochůrek se zavázel posílat příspěvek za každou prodanou i dál ve prospěch spolku. Mezi jinými už uvedl vlajku Ukrajiny, z jejíhož prodeje poskytuje 22 % organizaci Mise Ukrajina. A hledá, jak by i prodej dalších vlajek mohl navázat na charitativní organizace, neboť práce se dřevem je pro něj nadále především koníček.

PS: Můžete přispět i bez vítězství v dražbě

„Konkrétní vlajku může vydražit vždy jen jeden, ale pokud jde dárcům o pomoc konkrétnímu veteránovi, mohou mu adresovat i drobný dar, vystavíme jim darovací smlouvu, kde mohou stanovit využití daru pro konkrétní účel, takže penízky přičteme klientovi k výnosu z dražby. Když se na nás někdo obrátí o pomoc, tak se ji beztak snažíme zajistit jakýmikoli prostředky a pomáháme mu kontinuálně,“ uzavírá Miroslava Pašková.