Zaujalo nás na Future Forces 2018, aneb některé stánky jste neměli minout…

 03. 11. 2018      kategorie: ARMÁDA ČR    

Výstava a konference Future Forces i letos potvrdila, že z podobných akcí, které se ve středoevropském regionu konají, patří ke špičce. Tomu odpovídala hojná účast domácích i zahraničních vystavovatelů a návštěvníků, či výborná organizace ze strany pořadatelů. A co je velice důležité, také jejich výběr, koho k vystavování pozvou, a to včetně vytvoření prostoru pro zajímavé začínající projekty, které obvykle nemají prostředky se na veletrhy dostat…

Jmenujme jako první Real Target, o kterém jsme před časem psali zde. Jde o speciální 3D terč vyvinutý zkušeným českým veteránem, avšak de facto na koleně v garáži. Přitom jde o světový unikát. A jak se ukázalo, jeho výdrž je ještě vyšší, než bylo udáno ve výše odkazovaném článku z poloviny června, od té doby totiž dostal další tisíce zásahů – přesto při jeho detailním prohlížení na Future Forces bylo zřejmé, že pár dalších tisíc ještě snese.

realtarget

K vidění zde byla také již jeho první vylepšená verze, která zajistí ještě vyšší odolnost i věrnější simulaci střelby. Její zádová část je (oproti prvnímu prototypu na fotografii níže – přes 30000 zásahů) vyhloubena, takže ji procházející střely netrhají.  

Jako další nás zaujalo využití UAV Robodrone SuperHornet na stánku Interlink CS – tato plochá skládací kvadrokoptéra z karbonu byla vybrána k plnění poslání retranslační stanice pro komunikační systémy HARRIS, jimiž je vybavena většina armád NATO včetně české. V momentě, kdy voják vypustí dron do příslušné výšky, zvýší se dosah spojení mezi členy družstva zhruba pětinásobně, přičemž nějaký ten kopec v cestě už nebude problém.

robodrone

Poněkud jako pěst na oko mohl na návštěvníky Future Forces působit stánek ČVUT, ale nenechte se mýlit, mimo jiné zde Fakulta stavební ČVUT představila modulární systém zátarasů ze speciálního betonu, který je lehký, současně však balisticky superodolný.

FFkryt

Námi vyvinutý materiál se od běžného konstrukčního betonu liší téměř ve všech ohledech, a to natolik, že vlastně ani nesplňuje definici termínu „beton“ – jeho složení je velmi jemnozrnné (pod 1 mm), jeho tlaková pevnost je přibližně čtyřnásobná než konstrukční betony, tahová pevnost desetinásobná a lomová energie stonásobná, díky obsahu speciálních vysokopevnostních ocelových vláken, vyztužujících vnitřní strukturu materiálu.“ Netřeba asi dodávat, že materiál je světový unikát a byl patentován.

FFbeton

Jednotlivé stavební díly mohou být bez spojovacího materiálu a nářadí, pouze dvěmi osobami, poskládány během pár minut třeba do patrového krytu či check-pointu pro několik osob. Při bližším ohledání vystavených dílů byly patrné zásahy po zkušební střelbě z různých druhů ráží, které nezpůsobily větší poškození, než jako když rýpnete do omítky klíčem. Zátarasy jsou momentálně s vynikajícími výsledky testovány i proti explozím.

FFvstrel

Z těch méně tradičních exponátů nás nakonec ještě zaujal nový Survival Food Pack od Adventure Menu, který vždy obsahuje dvě velká jídla a samoohřev, a to ve čtyřech kombinacích a s prodlouženou životností 6 let.

 FFadventure

Ovšem jinak byly výstavní haly v Letňanech nadupané tím, co tam každý návštěvník očekává – velmi aktuální bojová vozidla pěchoty nabízená AČR, obrněná terénní vozidla, několik typů dronů a robotů, samozřejmě osobní zbraně, balistická ochrana jednotlivce, nepřeberně uniforem a batohů nejnovějších střihů a materiálů.

FFpušky FFperun

FFtoyota

Pochopitelně nechyběla velká expozice naší armády, která ovšem do značné míry kopírovala výstavu, jež byla k vidění před dvěma lety. Svoji nejmodernější techniku představila i policie, vězeňská služba, zdravotní záchranná služba... co se nevešlo do útrob výstavních hal, mělo své místo na parkovišti před výstavištěm.

FFcbo

Sympatické bylo přizvání Spolku VLČÍ MÁKY (jelikož v době konání nás zasáhla zpráva o úmrtí českých vojáků, mohli dát návštěvníci i vystavovatelé svoji účast najevo připnutím máků do klopy, což ve výstavních halách navodilo velice důstojnou atmosféru).

FFmáky

 Autor: Redakce