POSTAPO / TERORISMUS – jak být připraven na řádění teroristů (3) – nemoci

 17. 11. 2015      kategorie: ARMÁDA ČR    

Pokračuje návod, jak obstát při teroristických útocích - včera jsme skončili u otravných plynů a dnes navazujeme biologickými zbraněmi. Je totiž nesmírně snadné lidi nakazit – nikoli xenofobií, ale kdejakou bakterií či virem. A co když teroristé naplní doporučení svých vůdců, aby nám otrávili vodu, jídlo, vzduch?

Teroristé mají nepřebernou paletu možností – výbušnina a náboje 7,62 jsou poněkud přízemní variantou. Včera jsme odhalili, jak snadno se dostanou k tichým zabijákům – bojovým plynům. A dnes si řekneme něco o dalších nenápadných zabijácích – biologických. Zapomeňte, že nemoci u nás dávno vymýcené přestaly kolovat i na zbytku planety. Zavlečeny sem mohou být i nechtěně. Naopak my sami zde máme zdroje nákaz vhodných k řízenému teroru.

Vražedné bakterie, viry, toxiny…

Sněť slezinná (antrax) – bakterie: Antrax můžete chytit zejména kontaktem s kůží nakaženého přežvýkavce, pozřením jeho masa nebo vody, v níž se vymáchal. A také můžete spóry antraxu vdechnout, což je nejvíce nebezpečné. Dopracovat se tak můžete ke kožní verzi choroby (černé vředy – uhláky, zduření uzlin, poškození sleziny), plicní formě (horečky, zápal plic, otrava organismu) a střevní formě (vředy, krvavé průjmy, srdeční selhání.) Léčbou, avšak s nejistým výsledkem, jsou antibiotika. V roce 2001 rozeslali teroristé několik obálek obsahujících tuto bakterii po USA – vedly k úmrtí adresátů.

Tularemie – bakterie: Jde o známou nemoc zajíců, která se vyskytuje hojně i na našem území. Proto se opravdu nedoporučuje připravit na smetaně ušáčky, které srazíte na okresce. Ani jiné hlodavce a vzdor tomu, že je nejíte, tak od nich pokud možno nechytejte ani klíště a nešahejte na ně. Teroristům by naopak stačilo posbírat zajíce u silnic a naházet je do našich studen, popř. z nich extrahovat pacičky pro štěstí (kdysi oblíbený druh přívěsku na klíče). Onemocnění se u člověka projevuje horečkou, zimnicí, třesavkou, bolestmi kloubů, nočním pocením – no asi jako chřipka. Při plicní formě může být tularemie smrtelná. Léčí se antibiotiky.

zajíc

Mor a cholera – bakterie: Pamatujete na Hanzlíkův song z Noci na Karlštejně „včera z večera, mor a cholera napadly mě, páni…“? Tyto nemoci, stejně jako řadu dalších (černý kašel, pravé neštovice), vnímáme u nás jako vymýcené, ale v rozvojových zemích přežívají. Mor přenášejí blechy na krysách, ale jeho plicní formu lze chytit též při manipulaci s nemocným nebo uhynulým zvířetem. Po hodinách až dnech se projeví třesavkou, horečkou, zduřením uzlin – a bez včasného zahájení léčby následuje rychle smrt. Ostatně ne nadarmo stojí ve většině českých měst morové sloupy, ve středověku tahle bakterie dokázala vymýtit velkou část lidstva. Cholera je zase nemoc z kontaminované vody. Naposled s ní bylo hodně práce po zemětřesení na Haity. Způsobuje těžké průjmy a zvracení vedoucí k dehydrataci a leckdy smrti během několika hodin. Ročně jí podlehnou 2 milióny lidí.

Tyfus – rickettsie: Jde o primitivnější druh bakterie, rozlišujeme skvrnitý a břišní tyfus. Prvý přenášejí vši, blechy, klíšťata. Druhý se šíří hlavně kontaminovanou vodou. Oproti jiným mají obě formy opravdu dlouhou inkubační dobu, totiž 1-2 týdny, takže spíše než s teroristy je třeba obávat se jej v souvislosti s migranty. Způsobuje horečku, zimnici, třesavku. Skvrnitý pak především charakteristickou vyrážku na hrudníku postupující na končetiny (ne však obličej). Za první světové války zabil tři milióny Rusů, na konci druhé světové války řádil mezi vězni v malé terezínské pevnosti. Vakcínu proti němu vymyslel záhy Moravák, což ovšem neznamená, že je tato nemoc globálně vymýcena. Břišní tyfus je naopak hojně rozšířen i nyní, ročně jím onemocní asi 16 milionů lidí. Projevuje se navíc průjmem či naopak zácpou, bolestí břicha.

Virové hemoragické horečky: Jde třeba o Krymskou horečku nebo stále aktuální Ebolu. Viry často šíří hlodavci a hmyz, zrovna u Eboly to ale dosud není jasné. Přenáší se tělními tekutinami nemocného, proto se při poslední epidemii nakazil také nemocniční personál. Příznakem je horečka, jak název napovídá, v těžkém stadiu podkožní krvácení a krvácení orgánů. Mimochodem srovnejte, jaká opatření byla ještě nedávno přijímána kvůli opětovnému vypuknutí eboly – např. kontroly teploty cestujících na letištích – versus víceméně volný průchod neregistrovaných imigrantů napříč Evropou do Německa.

ebola_health_worker_check_temperature_airport_Abidjan_reuters_130814

Botulotoxin a ricin – toxiny: Produkují je živé organismy, třeba rostliny a bakterie, existuje jich obrovské množství a již v malých dávkách bývají smrtelné. Konkrétně botulotoxin je jed z nesprávně tepelně ošetřených konzerv, narazíte na něj ale i v uzeninách, salátech, rybách – také mu říkáme klobásový jed. A pak s ním lze kontaminovat třeba zdroj pitné vody. Smrtelnou dávkou je již 1 mikrogram, vlastně jde o nejtoxičtější známou látku vůbec. „Teoreticky lze několika kilogramy botulotoxinu vyvraždit celé lidstvo.“ Po jeho pozření cítíte nevolnost, slabost, máte průjem, žízeň, dvojité vidění. Z ochabnutí přejdete do křečí, paralýzy a pak konec. Zachránit vás může jen podání séra. Naštěstí není úplně snadné jej řízeně vyrobit, na druhé straně pokud by se někdo dostal ke kontaminované zásobě konzerv, než budou zničeny…

A znáte ricinový olej? Prý je skvělý na vlasy nebo jako projímadlo. Ne tolik už druhý produkt ze semen skočce obecného – protein ricin. Působí za 6-8 hodin, kdy nastanou nevolnost, křeče, horečka a celkový kolaps organismu třetí až šestý den. Po pozření, pokud o něm víte, vyvolejte co nejdříve zvracení. A pro zajímavost – v roce 2012 stanul před soudem muž z Liberce, který doma vyrobil 12 miligramů ricinu, což by stačilo na usmrcení 170 osob. Čtyřem osobám jím ale „jen vyhrožoval“, což po dvou letech vrchnímu soudu stačilo, aby jej zprostil obžaloby.

Plísně (abychom byli kompletní): Všichni jste se asi učili, že díky plísni na chlebu máme penicilin, účinné to antibiotikum. Jenže ne všechny plísně nám pomáhají. Taková sněť bramborová nebo rez obilná mohou mít vražedné účinky. To proto, že také produkují toxiny, např. aflatoxin, který patří mezi nejznámější karcinogeny. V množství, v němž je možné jej „opatřit“ by patrně neměl pro kontaminované osoby bezprostřední následky – každopádně experimentovalo se i s jeho velkokapacitní výrobou jako bojové látky. Hlavně, při dlouhodobé konzumaci může být fatální (metabolizuje se v játrech). Pravda, teroristé naopak touží po okamžitých účincích své akce. A výskyt mykotoxinů v mnoha druzích potravin (obilniny, skořápkové plody, koření) je přísně hlídán…

Nuže, včera jsme probrali, jak to je s jedovatými plyny, dnes biologické zbraně. Jestli si říkáte, že u sebe budete nosit alespoň roušku, tak nezapomínejte, že infekce a viry vstupují do těla všemi sliznicemi, takže byste měli nosit v batůžku i ochranné brýle. Vlastně to není vůbec nadstandard, měli byste je nosit i kvůli poskytování první pomoci jakékoli neznámé osobě na ulici. Stejně tak rukavice, protože dalším místem vstupu mikroorganismů je i drobná záděra. A kontrolujte svoje studny a to, co jíte…

Zítra pokračujeme, přesuneme se už vyloženě k tématu, co dělat, když jste svědek nebo dokonce oběť teroristického útoku. Určitě KEEP CALM, ale projedeme si to samozřejmě podrobněji, nějaké ty scénáře, paniku apod. Jinak citován byl dnes podruhé Ing. Miroslav Kroupa (hasič), konkrétně jeho příspěvek v knize Terorismus a my vydané v reakci na 11. září, z níž ostatně průběžně čerpám.

PS: Předchozí článek vyvolal na facebooku dotazy, jaké si pořídit masky, resp. filtry, jak utěsnit domácnost apod. OK, na závěr připravím ještě nějaký přehled, co nosit u sebe, co mít doma, aby to bylo cenově dostupné a v rámci možností efektivní.

Přehled všech dílů:

POSTAPO / TERORISMUS – mimořádná série, jak být připraven na řádění teroristů (1)

POSTAPO / TERORISMUS – jak být připraven na řádění teroristů (2) – chemické zbraně

POSTAPO / TERORISMUS – jak být připraven na řádění teroristů (3) – nemoci

POSTAPO / TERORISMUS – jak být připraven na řádění teroristů (4) – mentální příprava

POSTAPO / TERORISMUS – jak být připraven na řádění teroristů (5) – ověřeno v praxi

POSTAPO / TERORISMUS – jak být připraven na řádění teroristů (6) – osobní vybavení

 Autor: Robert Klus