Zdráháte se běžet ARMYRUN? Tady je rozhovor se zkušeným účastníkem a možnost běžet v týmu, který neběží na čas, ale pro dobrou věc…

 16. 06. 2016      kategorie: ARMÁDA ČR    

Od samého vzniku překážkového běhu ARMYRUN pořadatelé přispívají na vojáky nebo policisty, resp. jejich rodiny čelící neblahé události spojené s výkonem služby. Na startu je vždy i tým Spolku VLČÍ MÁKY, aby právě tuto myšlenku reprezentoval. Jeho zkušeného lídra jsme se zeptali, co závod obnáší. A jak se můžete právě do tohoto týmu zapojit. Nejde v něm o čas, ale dobrý pocit a spolupráci.

Vojta „Houba“ Slavík je dobrovolníkem VLČÍCH MÁKŮ i lídrem jejich běžeckého týmu od počátku. Těžko říci, zda má za sebou běhů nejvíce, protože další členové týmu už běželi třeba i GladiatorRace, jenž se k myšlence podpory veteránů přidal letos. Stěžejní ale zůstává účast na ARMYRUNech, kterou „Houba“ v následujícím interview přibližuje potenciálním zájemcům…

Kolik ARMYRUNů a podobných překážkových běhů už máš za sebou?

Tak v současné době mám za sebou tři běhy ARMYRUN, od každé obtížnosti jeden, to jest: „civil“, „army“, „nato“, předloni jsem běžel jeden a loni rovnou dva. A ještě jsem v minulosti běžel Spartan Race - sprint.

armyrun2_1

A dá se říct, že čím je člověk zkušenější, tím je to snazší?

Je to o fyzičce, ale hlavně o mentální síle člověka a týmového ducha. Pokud má člověk dobrou fyzičku, ale špatně snáší psychické vypětí na trati, ztratí hodně ze své fyzické kondice a nedokáže ji naplno využít. Samozřejmě nováček neví, do čeho přesně jde, třeba se podívá na videa z minulých ročníku, ale dokud něco takového nezažije na vlastní kůži, tak to zcela nepochopí.

Vyvíjí se ARMYRUN v čase? Nebo tě něco pokaždé překvapí?

Každý závod je jiný. I kdyby šlo o stejnou obtížnost, může být jiné počasí, jiný výškový profil trasy, jiné pořadí překážek a další nové neznámé překážky. Člověku může narazit na překážku, která mu nejde, hned na počátku, takže jako náhradu dělá kačáky nebo angličáky, což ho vyšťaví daleko více, než pokud by překážku zvládnul.

Od historicky prvního závodu ARMYRUN se změnilo mnoho věcí. Nedostatky a drobné chyby byly napraveny a organizátoři přijdou vždy s něčím novým, takže vše se neustále mění a vyvíjí. Jen atmosféra zůstává stále skvělá.

Trénuješ nějak speciálně na ARMYRUN? Jakou fyzickou kondici asi ten běh vyžaduje?

Bohužel osobně na ARMYRUN moc netrénuji, kvůli časově náročné práci už mi moc času a energie na tréning nezbývá, ale snažím se i tak udržovat v kondici. Někteří členové družstva mají na přípravu příznivější okolnosti, takže na sobě makají – někdo více, někdo méně. Záleží na vlastním zvážení, řekl bych, že člověk s průměrnou fyzickou kondicí by to zvládl, ale bylo by zapotřebí většího psychického úsilí, aby to nevzdal. Ideálně běžet v týmu, třeba jen i ve dvojici – jednak kvůli hecování, jednak kvůli vzájemné pomoci.

armyrun1_1

Jsou tam k vidění třeba i celkem tlouštíci…

Ono není tlouštík jako tlouštík, na první pohled může být tlouštík, ale ve skutečnosti má i nějaké ty svaly nebo výdrž, takže podle figury to na první pohled hodnotit nelze. Ještě jinak – někdo má na sobě více tuku, ale rozhodující je, co je pod ním – pokud síla a odhodlání, tak jej unese a je to podobné, jako by vyrýsovaný atlet běžel s batohem. A navíc je to třeba pro lidi s nadváhou osobní výzva zkusit to, a pak se hecnou, že to zkusí znovu a za lepší čas, začnou na sobě makat, zlepšují se. Je to prostě skvělá výzva, bez ohledu na výchozí stav.

Máš nějaké vysněné překážky, které bys chtěl, aby pořadatelé na trať umístili a Tys je mohl zkusit překonat?

Nad takovými překážkami jsem nepřemýšlel, ale možná by byla zajímavá překážka s ohněm, překonání zavěšeného roštu, který by byl olizován plameny, což by bylo spíše o psychické stránce a je to především otázka míry bezpečnosti. Každopádně musím říct, že organizátoři vždy překvapí novou překážkou, která by mě ani nenapadla.

Jsou nějaká volná na místa na nějaký běh za MÁKY?

Pro běh ve Vyškově už máme osmi-členný tým, takže už dále nepřibíráme, ale určitě je možnost s námi běžet na dalším běhu, a sice na Ještědu, kde se ti nejodvážnější z nás pokusí zdolat tu nejtěžší variantu, kterou organizátoři ARMYRUNu zatím připravili. Bude to velmi náročné, ale věřím, že se jako tým vzájemně podržíme a jen tak to nevzdáme.

Máme jako tým běžící na podporu válečných veteránů díky dlouhodobé podpoře pořadatelů ARMYRUN start zdarma, respektive zájemce si zaplatí menší příspěvek za zhotovení originálního týmového trika a na podporu Spolku VLČÍ MÁKY přímo na účet spolku. Jinými slovy přispěje na dobrou věc a především ji bude na místě propagovat. Spolek mu nabídne v místě konání zázemí, například nocleh ve stanu darovaném firmou Husky, hlavně se ale chováme opravdu jako tým, což je zárukou dobrého pocitu i pro ty, kdy by se podobného závodu báli zúčastnit.  Nikomu neutečeme, neběžíme na čas. Zájemci mohou napsat na podpora@spolekvlcimaky.cz

armyrun3_1

Související články z historie ARMYRUN (a MÁKŮ) najdete zde