Až na dno! Seriál ze cvičení Aktivní zálohy na Playtvak.cz

 20. 09. 2016      kategorie: ARMÁDA ČR    

Na Playtvak.cz vyšly už dva díly nového seriálu s názvem "Až na dno". Sahá si na něj známý herec Martin Písařík, který jako vojenský fanoušek nastoupil na cvičení Aktivní zálohy (AZ). Žánrově se jedná o docusoap a je mu třeba přičíst ke cti, že z účasti známé osobnosti nedělá senzaci, nýbrž primárně podporuje myšlenku AZ. Ostatně za zrodem projektu stojí právě voják v aktivní záloze Dan Špalek, kterého jsme se na seriál vyptávali...

Jak vznikla myšlenka poslat na cvičení AZ známou osobnost a natočit tak propagační dokument?

No, tahle myšlenka nevznikla najednou. Bylo to několik nápadů, které postupně měnily svou tvář. Za sebe můžu říct, že v problematice médií se nevyznám, takže spousta věcí, které připadaly atraktivní a zajímavé mně, by asi byly pro masové publikum nezajímavé. Uplně původní myšlenkou byla televizní soutěž v duchu vojenského výcviku.

Na nápad zapojit do výcviku známou osobnost, která by reportovala své pocity veřejnosti, vlastně přišel zkušený televizní tvůrce Honza Juřica. Na mě pak bylo několik osobností oslovit, přiblížit jim problematiku AZ, seznámit je s naším projektem a vlastně je "překecat".

To se nakonec ukázalo jako nejmenší problém, protože naprostá většina z nich na tuhle nabídku bez delšího přemýšlení kývla. Pilotní díl nám pomohl natočit Radim Fiala, celý výcvik pak absolvoval Martin Písařík, zájem je i ze strany dalších populárních herců, ale o natočení dalších řad rozhodne úspěch té stávající.

Daniel ŠpalekDaniel Špalek - voják v AZ a spoluautor projektu

Jak dlouho projekt trvá? Kolik času zabralo vlastní natáčení?

Od první myšlenky uplynuly už asi tři roky, ale prakticky se na projektu začalo pracovat před dvěma lety. Vlastní natáčení s jednotkou trvalo týden, s tím že ještě před samotným výcvikem a po něm proběhlo několik schůzek, kde se koordinovaly technické věci kolem natáčení. A několik dnů zabraly i dotáčky po výcviku.

Pak následovalo mnoho dní ve střižně, protože materiálu bylo opravdu hodně. Točilo se průběžně na pět kamer a dron, takže srovnat a setřídit záběry byla dlouhá a úmorná práce.

Kolik má seriál dílů a v jaké dny jsou zveřejňovány nové?

V současnosti je připraveno 6 dílů po cca 5-7 minutách. Tato stopáž je daná médiem a platformou, kde je pořad vysílán. Každou středu by měl být zveřejněn další, premierový díl.

Jaký byl během výcviku jeho "hlavní hrdina" Martin Písařík?

Já sem Martina viděl prakticky jen přes hledáček kamery, takže tahle otázka by spíš měla směřovat na jeho dočasné kolegy z jednotky. Anebo mohou diváci sledovat náš seriál a udělají si obrázek sami. Abych tolik nenapínal, tak prozradím, že obrázek pozitivní.

Chystá se něco dalšího?

Určitě máme pár dalších nápadů, jak tuto myšlenku na prezentaci armády dál rozvinout. A nejen formou reality dokumentů. Podrobnosti ale prozrazovat nechci. Problém je pochopitelně s profinancováním, ale pokud se bude "Až na dno" líbit, snad bude jednodušší investory nebo sponzory sehnat.

Nemůže další natáčení zaplatit Ministerstvo obrany?

Nevylučoval bych ani tuto možnost. Jejich příspěvek k dosavadní práci ale spočíval především v tom, že natáčení umožnili a v rámci možností výcviku se postarali o náš skromný štáb.

 

Seriál si můžete přehrát zde.

 Autor: Redakce