Přípravu na získání zbrojního průkazu nepodceňujte. Tady je pár tipů…

 23. 05. 2016      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Mít možnost se efektivně bránit, když půjde do tuhého – to je hlavní motiv současného masového zájmu o zbrojní průkaz. Zatímco dříve jste šli ke zkoušce zhruba za měsíc, dnes dostanete ve vytížených lokalitách termín za čtvrt roku. Je to čas zodpovědně se připravit…

Kohokoli se zeptáte, kde čerpat, odkáže vás na www.zbranekvalitne.cz, což má určitě něco do sebe. Je zde popsaný formální proces, jsou zde zákony, články o zbraních a střelivu, v neposlední řadě možnost trénovat si testy online a hned vidět výsledky.

A abyste nebyli přikováni k počítači, k dostání je už i aplikace pro mobilní telefony „Zbrojní průkaz – testy“. Naopak pro lidi, kteří mají rádi staré dobré papírové učebnice a podtrhávání, je k dispozici už čtvrté vydání „Zbrojní průkaz: Právní předpisy a testy ke zkoušce odborné způsobilosti“ (nyní i v Levných knihách opravdu levněji).

Jestli mávnete rukou, že drilovat testové otázky bude stačit, tak dost možná nikoli. Je jich 485! A skutečná znalost (tzn. dvakrát-třikrát přečíst) legislativy pomůže nejen na značnou část otázek s jistotou odpovědět, ale také se v budoucnu vyvarujete problémům plynoucím z vaší neznalosti.

zbroják

Že to stále dost lidí podceňuje, dokládá skutečnost, že zhruba 30 % jich u zkoušek vyletí už při testu. A z toho zbytku pak klidně polovina při manipulaci se zbraní.

Zkušební komisaři jsou navíc čím dál zákeřnější. Staly se případy, kdy do hlavně vložili smotaný papírek a zkoušeného nachytali, že si nezkontroloval zbraň. S jiným simulovali závadu selhač, kdy je třeba vyčkat 30 sekund, po tento čas zkoušený a komisař rozmlouvali a komisař pak konstatoval, že zkoušený nemohl dávat pozor, zda půl minuta už uběhla. Sice se můžete na místě odvolat a potom si stěžovat až na ministerstvu, ale v ten moment vás to nespasí.

Jenže příprava na praktickou část zkoušky není snadná. Hodně uchazečů předtím absolvuje jen dvouhodinový pobyt na střelnici s instruktorem, při němž si udělá sborku rozborku dvakrát, párkrát vystřelí, ale více jen poslouchá výklad. Jednoznačně jsou limitujícím faktorem finanční náklady. A na rozdíl od předepsaného počtu jízd v autoškole, u zbrojáku se žádné počty vystřílených nábojů nepředepisují.

zbroják

Na druhou stranu, pokud někdo chce zbraň (a ne jen jako sběratel), tak s ní přeci musí umět zacházet. Když nebude investovat do přípravy před zkouškou, tu však se štěstím udělá, měly by jeho kroky stejně mířit na základní a poté zdokonalovací střelecké kurzy. A to znamená, že si vyčlení přiměřený obnos ve svém rodinném rozpočtu. To je věc, na kterou je třeba myslet od počátku, nikoli jen kalkulovat s tím, na kolik vyjde samotná zkouška a kolik stojí zbroják papírově.

V rámci programu Military Community Meeting jsme letos otevřeli i skupinu „ZBROJÁK“, kam se přihlásil asi tucet zájemců. Rozdělili jsme si témata (zákony, předpisy, testové otázky), kdy na každém srazu jeden z účastníků látku přednese a s ostatními prodiskutuje. Je to způsob, jak si lépe zarýt znalosti do paměti, jakkoli někteří dali přednost samostatné přípravě.

Dále jsme si pozvali hosta – závodní střelkyni – která připravila nácvik bezpečné manipulace na sucho. Znovu se pak zopakoval před první návštěvou střelnice. A pak znovu i na ní – neboť opakování je matka moudrosti.

Nicméně ta první exkurze na střelnici byla pak zaměřena na takové oťukání se s různými zbraněmi (CZ-75, Škorpion, Sa-58, broková pumpa, Romak PSL a malorážka). Jednak proto, že prakticky všichni členové studijní skupiny chtějí žádat o všechny skupiny zbrojního průkazu, jednak proto, že jakkoli je důležité mít ke zbraním respekt a přistupovat k nim s maximální zodpovědností, současně se jich nesmí bát. Když se bojíte, soustředíte se víc na svůj strach než na tu bezpečnou manipulaci…

zbroják

Tímto děkujeme Radkovi (správci střelnice Tankodrom Milovice, kontakt na Radka zde) a instruktorům OBOS. Mimochodem, ti se na takovýto „otevírací kurz“ dívali zprvu s nedůvěrou, ale rozhodně splnil svůj účel. Na pár VIDEO záběrů se můžete podívat zde, během pár dnů připravíme ještě delší video.

Účastníci teď budou absolvovat klasickou přípravu s instruktorem na střelnici po dvojicích a dál docházet na teoretickou přípravu. A po získání zbrojního průkazu nastoupí na základní kurz s pistolí fáze 1 a potom podle potřeby další. Protože je to třeba.

Vraťme se ale ještě k prvotní přípravě. Zasáhnout terč samo o sobě není těžké. Zdaleka nejdůležitější je zas a znovu bezpečná manipulace se zbraní, utvrzování elementárních návyků, jako nepokládat ukazovák na spoušť, když nechci střílet – za to se ostatně u zkoušek vyhazuje nejčastěji. Dobrou alternativou je nácvik s airsoftovou zbraní nebo i nějakou pistolkou z hračkárny, což můžete realizovat doma v obýváku.

zbroják

Samozřejmě takovou náhražku nebudete brát tak vážně jako skutečnou zbraň – pokud si to tedy tak neřeknete. A zde se opět ukazuje skvělé absolvovat onen „otevírací kurz“. Ostatně my jsme na něm zažili i nechtěný výstřel. Všichni držitelé zbraní se prý dělí do dvou skupin – ty, kdo už „NV“ zažili a ty, kdo ještě ne. Pod dozorem instruktorů – když už nastane - to bude do bezpečného prostoru. Stalo se to s odstřelovačkou PSL hned prvnímu, kdo ji vzal do ruky. A tak pro všechny další to znamenalo tu tolik potřebnou – sic zprostředkovanou – zkušenost, že přípravu na zbroják, natož potom držení zbraně, není nikdy radno podcenit.

A proto touto cestou avizujeme, že skupinu „ZBROJÁK“ v rámci MCM otevřeme opět v září. Již nyní se můžete hlásit na militarycommunitymeeting@email.cz.